Związek skupia ponad 550 producentów miodu z całego byłego województwa jeleniogórskiego. Pszczelarze zaczynają sezon z nieco osłabionymi pszczelimi rodzinami. Owadów jest o 10 -20 proc. mniej. Wszystkiemu winna kapryśna zima. Ocieplenie w lutym i marcu spowodowało, że matki zbyt wcześnie zaczęły składać jaja. Później przyszło gwałtowne oziębienie i pszczoły nie mogły wylatywać na poszukiwanie pokarmu. Złożone więc jaja obumarły.
- Pszczoły szybko się jednak odradzają - mówi Andrzej Woroniec, pszczelarz z Jeleniej Góry.
Miód z górskich pasiek w Sudetach uchodzi za szczególnie smaczny i zdrowy. W górach nie ma wielkoobszarowych gospodarstw, oprysków jest więc niewiele. Nie ma tu też dużego przemysłu. W Kotlinie Jeleniogórskiej produkuje się głownie miód wielokwiatowy, w Górach Izerskich pasieki specjalizują się w miodach spadziowych.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?