Dziczyzna to dawny, zamkowy przysmak, którym zajadali się władcy Kliczkowa. Dziś dziczyzna powraca do Zamku Kliczków w wielkim stylu kolacji degustacyjnej w wykonaniu Szefa Kuchni Mariusza Kucharczaka – laureata prestiżowego konkursu Wine & Food Noble Night 2018, gdzie właśnie zasłynął on daniem z dziczyzny. Kulinarne aranżacje dań inspirowane oryginalnymi przepisami z książki "Za stołem w Kliczkowie" zapewnią wszystkim miłośnikom dziczyzny niesamowitych wrażeń smakowych.
Menu:
Przystawka - Grzegorz Fic:
Pasztet z zająca, chrupka z dyni, kiszone zielone pomidory, konfitura z żurawiny, sos z octu malinowego
Zupa - Mariusz Kucharczak:
Consome z dzikich przepiórek, jajko przepiórcze, makaron, kapusta, czarnuszka
Danie główne – Grzegorz Fic:
Polędwiczki z sarny, wolno gotowany boczek z dzika, pietruszka z białą czekoladą, sos jałowcowy, gąbka grzybowa
Danie główne – Mariusz Kucharczak:
Policzki z dzika, pasternak z gruszką, demi, winogorno, chipsy z pasternaku - danie, które wygrało Fine&Food Noble Night 2018
Deser – Konrad Wieczorek:
Chrobotek reniferowy, syrop klonowy, czekolada, jagody
Deser II – Konrad Wieczorek:
Karmelizowany borowik, lody z palonego mleka, suszony kogel-mogel
Cena:
·
kolacja: 150 PLN za osobę
kolacja i paring wina: 280 PLN za osobę
Mariusz Kucharczak:
·
Szef Kuchni Grupy LEO (Zamek Kliczków, Folwark Książęcy, Karczma Młyńska – Hotel Tumski, Barka Tumska – SŁODOWA 10)
·
Laureat prestiżowego konkursu kulinarnego Wine&Food Noble Night 2018: I miejsce w kategorii danie główne oraz II miejsce w kategorii przystawka
·
W pracy zawodowej poszerzał swoją wiedzę poprzez staże w restauracjach takich jak: Atelier Amaro, Senses, Aruana w Hotelu Narvil
·
W swojej kuchni chętnie wykorzystuje produkty od lokalnych dostawców, z danego regionu, ceni sobie tradycje danego miejsca i stara się z nich czerpać inspiracje do nowych dań
Grzegorz Fic:
·
Szef kuchni i współwłaściciel krakowskiej fine diningowej restauracji ALBERTINA Restaurant & Wine, wyróżnionej w przewodnikach: Michelin Main Citnies of Europe 2018 – dwa komplety sztućców
·
Swoje ponad 15-letnie doświadczenie zawodowe zdobywał pracując w prestiżowych restauracjach w Europie i w krakowskich butikowych hotelach
·
Twórca menu wielokrotnie docenianego i wybieranego podczas licznych delegacji i wizyt dyplomatycznych w Polsce
·
Specjalizuje się w ambitnej kuchni śródziemnomorskiej, nowoczesnej interpretacji kuchni polskiej, niebanalnych połączeniach menu podążającego zgodnie z porami roku, w którym zawsze pamięta o owocach morza i dziczyźnie
Konrad Wieczorek:
·
Krakowski kucharz, z zamiłowania cukiernik, członek zespołu Grzegorza Fica w fine dinningowej restauracji Albertina
·
Ponad 10 letnie doświadczenie zdobywał w krakowskich restauracjach. Razem z Grzegorzem jest współtwórcą menu dla wybitnych postaci ze świata polityki i show biznesu
·
Jego przygoda z cukiernictwem zaczęła się w roku 2013. Od tamtej pory regularnie podnosi swoje kwalifikacje uczestnicząc w kursach i warsztatach w całym kraju. Jego pasja i kreatywność doprowadziła go kilkukrotnie do finałów mistrzostw Polski ExpoSweet, gdzie w roku 2018 jego deser „Jabłko & Krówka” został uznany przez sędziów czwartym deserem w kraju
·
Specjalizuje się w kuchni nowoczesnej, z uwagą śledząc nowości i trendy na światowym rynku gastronomicznym. Inspiracje do swojej pracy czerpie z natury, obserwując otaczający nas świat przyrody, co można zauważyć w jego deserach, często nazywanych przez gości dziełami sztuki
Już teraz zarezerwuj swój pobyt w Zamku Kliczków i udział w tej niesamowitej uczcie kulinarnej!
Zarezerwuj miejsce już teraz!
Liczba miejsc ograniczona!
Zapraszamy do Zamku Kliczków!
Zadzwoń! 75 734 0 700
Napisz! [email protected]
Link do strony Zamku Kliczków z wydarzeniem: www.kliczkow.com.pl/kliczkow/kolacja-degustacyjna-dziczyzna/
Link do wydarzenia na FB: www.facebook.com/events/324402864865623
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?