Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchnia włoska

KB
Mateusz Malinowski, szef kuchni restauracji Mennicza Fusion
Mateusz Malinowski, szef kuchni restauracji Mennicza Fusion Janusz Wójtowicz
Kuchnia włoska uważana jest za jedną z najbardziej znanych kuchni świata. Plasuje się tuż obok francuskiej. Włochy, uznawane za kolebkę kultury, mają wielowiekową tradycję, która oddziałuje bez wątpienia na kuchnię.

Kojarzy się ona głównie z pizzą oraz spaghetti. To duże uproszczenie, nie jest bowiem jednolita.
Kuchnia Półwyspu Apenińskiego ma jednak wspólny mianownik. To bez wątpienia warzywa.

Zamiłowanie do nich odnaleźć można we wszystkich przepisach. Nie wyobrażamy sobie włoskich dań bez pomidorów, cebuli czy czosnku. Podobnie z przyprawami. Włoski kucharz nie obędzie się bez: bazylii, oregano, pieprzu, estragonu, tymianku czy rozmarynu. Oliwa z oliwek i parmezan to także dodatki, o których nie powinniśmy zapominać, opowiadając o włoskiej kuchni. Jest ona przede wszyst-kim bardzo prosta. Polega jednak na łatwości przygotowania potrawy i doborze składników, a nie na wyrafinowanych technikach jej przyrządzania.

Dziś polecam risotto z kurkami i capesante, zapiekanego bakłażana, a na deser czekoladowe trufle. Zapraszam do wspólnego gotowania.

RISOTTO Z KURKAMI I CAPESANTE

Składniki: 500 g ryżu carnaroli (duże, podłużne ziarna), 100 g kurek, 150 g capesante (małże św. Jakuba), 0,5 natki pietruszki, 50 g cebuli, 50 g oliwy z oliwek, 100 g wytrawnego białego wina, ser pecorino lub grana padano (do zagęszczenia)

Sposób przygotowania: Ugotować risotto w tradycyjny sposób na wywarze z ryby. Przesmażamy na maśle pół główki drobno posiekanej cebuli. Następnie dodajemy białe wino. Po odparowaniu uzupełniamy bulionem i gotujemy dalej na małym ogniu. Gdy ryż stanie się miękki, dodajemy około 60 ml śmietanki 30-proc. i odparowujemy. Na koniec dodajemy granę lub pecorino starte do zagęszczenia. W czasie mniej więcej 3/4 gotowania należy dodać kurki i całość zagotować. Przed końcem dodajemy małże pokrojone w kostkę. Dodajemy je bez różowej części, którą wykorzystujemy do dekoracji potrawy.

TRUFLE CZEKOLADOWE

Składniki: 300 ml śmietanki, 30-proc., 200 g gorzkiej czekolady, 50 g masła, 40 ml rumu, 50 g owoców kandyzowanych, 40 g kakao

Sposób przygotowania: Śmietankę należy zagotować. Następnie dodajemy wszystkie składniki oprócz kakao. Mieszamy do rozpuszczenia. Całą masę przekładamy do pojemni-ka wyłożonego folią spożywczą, w taki sposób, żeby sięgała wysokości około 1,5 cm. Mrozimy przez 3 godziny. Po wyjęciu kroimy w kostkę 1,5 cm i obtaczamy w kakao.

BAKŁAŻAN GRATINATI

Składniki: 2 bakłażany, 3 łyżki bułki tartej, pęczek bazylii, natka pietruszki, główka czosnku, 70 ml oliwy extra vergine, 400 g cielęcego mięsa mielonego, sól, pieprz do smaku, 80 g sera grana padano

Sposób przygotowania: Myjemy bakłażany i kroimy na połowy, usuwamy nasiona. Następnie solimy i odwracamy na drugą stronę, żeby puściły sok. Myjemy pietruszkę i bazylię i delikatnie osuszamy. Obieramy czosnek i kroimy wraz z pietruszką i bazylią. Przekładamy posiekane zioła do miseczki, dodajemy bułkę tartą oraz przesmażone mięso mielone, szczyptę soli, pieprzu i oliwę (tyle, żeby uzyskać miękką masę). Faszerujemy bakłażany przygotowaną masą i posypujemy graną. Układamy na blaszce posmarowanej oliwą i pieczemy 20 minut w 180 st. C. Zapiekankę można podawać ciepłą lub letnią.

Oprac. KB

KONKURS - ZOSTAŃ KUCHARZEM

Podaj swój przepis na ulubioną włoską potrawę.

Prześlij do redakcji e-mailem na adres: [email protected] lub pocztą: Gazeta Wrocławska, ul. Strzegomska 42a, 53-611 Wrocław, z dopiskiem Konkurs na kucharza.

Spośród nadesłanych przepisów wybierzemy jeden najoryginalniejszy, a jego autor otrzyma zaproszenie dla dwóch osób do restauracji Mennicza Fusion, przy Hotelu The Granary we Wrocławiu, na włoski deser, specjalnie przygotowaną przez szefa kuchni panna cottę.

Ze wszystkich nadesłanych przepisów, w listopadzie wybierzemy 6 najciekawszych, a ich autorzy wezmą udział w warsztatach kulinarnych z szefem kuchni restauracji Mennicza Fusion, przy Hotelu The Granary, Mateuszem Malinowskim. Będzie to pokaz kuchni na żywo, zakończony uzyskaniem certyfikatu.

od 7 lat
Wideo

Domowa granola czekoladowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto