Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy świąteczne. Potrawy na Wigilię [PRZEPISY WIGILIJNE]

Kinga Czernichowska
PRZEPISY WIGILIJNE. Sprawdźcie nasze zestawienie przepisów wigilijnych. Sprawdźcie, jak zrobić barszcz, uszka, pierogi i świąteczne ciasta. Prezentujemy przepisy na najsmaczniejsze potrawy wigilijne. Zobacz, co powinno się znaleźć na wigilijnym stole. Oto zestawienie przepisów świątecznych. PRZEPISY ŚWIĄTECZNE, POTRAWY WIGILIJNE, PRZEPISY NA WIGILIĘ.

PRZEPISY ŚWIĄTECZNE

WIGILIA 2016. PRZEPISY NA BARSZCZ

Barszcz czerwony - przepis

Składniki
burak czerwony (1 kg)
mięso wieprzowe (schab lub żeberka)
cebula
warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora) - 250 g
czosnek (2 ząbki)
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
ocet (2 łyżki)
sól (2 łyżeczki)
cukier (1 łyżeczka)
pieprz

Buraczki obrać, umyć i pokroić w plastry 1 cm. Zalać 1 l zimnej wody i gotuj przez 30 minut. Następnie wlać ocet, zagotować i gotować na bardzo małym ogniu 10 minut.
Warzywa obrać i umyć.

Mięso zalać 1,5 l zimnej wody, zagotuj, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i gotować 30 minut, następnie dodać warzywa i gotować do miękkości warzyw, 5 minut przed końcem gotowania dodać sól, majeranek i rozgnieciony czosnek.

Przecedzić wywar z buraczków i mięsa przez sito. Doprawić do smaku pieprzem i cukrem.

Barszcz czerwony - przepis na wigilię

Składniki:
1 wędzone żeberko
1 kiełbasa śląska
5 średnich buraków czerwonych
kilka ziemniaków
1 mały kubeczek śmietany 12%
1 czubata łyżka mąki
kostka bulionowa mięsna
2 marchewki
po kawałku pietruszki i selera
1 ząbek czosnku
liść laurowy , angielskie ziele
kilka kropli cytryny lub jedna łyżeczka octu
sól , pieprz , słodka mielona papryka , jarzynka , zielona pietruszka

Sposób przygotowania:
Do posolonej wody włożyć żeberko. Gotować kilka minut. Dodać pokrojoną na kawałki marchewkę, pietruszkę , seler, czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek angielskiego ziela i kostkę bulionową. Gotować do miękkości. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej gotować. Gdy ziemniaki będę miękkie, dodać pokrojoną w duże kawałki kiełbasę. Mąkę rozrobić w kubeczku z małą ilością zimnej wody, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Wlać do garnka mieszając, żeby nie powstały grudki. Buraki (wcześniej ugotowane w skórkach i jeszcze ciepłe obrane) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy, wcisnąć cytrynę lub wlać ocet. Dodać przyprawy. I okruszyć zieloną pietruszką. Gotować 3 minuty.

Czysty barszcz czerwony - przepis na Wigilię

Składniki:
2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
500g buraków
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
3 kawałki suszonych grzybów
majeranek
7 ziarenek czarnego pieprzu
opcjonalnie: sól, pieprz, ocet, cukier (do smaku)

Sposób przygotowania
Buraki obrać i pokroić w niegrube plastry. Bulion zagotować. Do wrzątku dodać buraki razem z łyżką octu. Następnie należy dodać suszone grzyby, rozgniecione (lub przekrojone na pół) ząbki czosnku i ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości buraków ok. 1 godziny, na małej mocy palnika.

Podczas gotowania, garnek przykryć pokrywką, pozostawiając małą szczelinę. Barszcz przecedzić przez sitko. Doprawić go majerankiem, solą, octem, pieprzem i cukrem.

Na następnych stronach: WIGILIA 2016 - PRZEPISY NA KARPIA, WIGILIA 2016 - PRZEPISY NA INNE RYBY, WIGILIA 2016 - PRZEPISY NA PIERNICZKI, WIGILIA 2016 - KAPUSTA Z GROCHEM: PRZEPISY, WIGILIA 2016 - PRZEPIS NA PIERNIK, WIGILIA 2016 - CIASTA ŚWIATECZNE PRZEPISY

WIGILIA 2016 - PRZEPISY NA KARPIA

Karp w galarecie - przepis na Wigilię

Składniki na 4 porcje karpia:
sprawiony karp (ok. 1 kg)
pęczek włoszczyzny
2 cebule
po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
listek laurowy
sól
cukier
2 białka
2 łyżki octu
2 łyżeczki żelatyny
koperek, zielony groszek do dekoracji

Sposób wykonania karpia w galarecie:
Warzywa z włoszczyzny i cebule oczyścić, włożyć do garnka, posolić, dodać odrobinę cukru i ugotować wywar. Dodać do niego liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Następnie do wywaru ostrożnie włożyć dzwonka ryby i na wolnym ogniu gotować 15–20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Wywar przecedzić. Marchewki z wywaru pokroić, wykorzystać do dekoracji potrawy.

Żelatynę rozmoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać do wywaru, dolać lekko roztrzepane białka i ocet. Mieszając, całość podgrzewać na wolnym ogniu, aż wywar się sklaruje. Znów przecedzić . Na dno półmiska nalać trochę wywaru.

Pozostawić w chłodzie, aby zastygł. Następnie ułóż warstwę warzyw i ryby. Udekoruj. Zalej pozostałym wywarem.
Wstawić do lodówki i zostawić do zastygnięcia.

Karp smażony - przepis na Wigilię

Składniki
1 karp lub filety karpia
2 duże cebule
sól
pieprz
przyprawa do grilla
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób przygotowania
Oczyszczonego karpia pokroić na kawałki. Kawałki ryby z każdej strony przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do grilla. Układamy w naczyniu przekładając pokrojoną w plasterki cebulą. Odstawiamy w chłodne miejsce na cały dzień lub noc. Kawałki przyprawionego karpia panierujemy w bułce tartej z każdej strony. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor - obracając co chwilę.

Karp w cytrynowej panierce - przepis na wigilię

Składniki
2 sprawione karpie
1 cytryna
skórka otarta z dwóch cytryn
2 szklanki bułki tartej
4 jajka
50 ml jasnego piwa
mąka pszenna do panierowania
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
10 dag masła z lodówki

Sposób przygotowania
Sprawione karpie należy moczyć 2-3 godziny w zimnej wodzie, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym, kroić na dzwonki. Następnie skropić sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i oprószyć do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panierować w mące. Jajka roztrzepać z piwem, moczyć w nich dzwonki ryby, obtoczyć w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn. Z nadmiaru panierki otrząsać rybę. Dzwonka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu położyć wiórki zimnego masa prosto z lodówki, można dać na wierzch kilka plastrów cytryn. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawać na gorąco.

Na następnych stronach: WIGILIA 2016 - PRZEPISY NA INNE RYBY, WIGILIA 2016 - PRZEPISY NA PIERNICZKI, WIGILIA 2016 - KAPUSTA Z GROCHEM: PRZEPISY, WIGILIA 2016 - PRZEPIS NA PIERNIK, WIGILIA 2016 - CIASTA ŚWIĄTECZNE PRZEPISY

WIGILIA 2016 - PRZEPISY NA INNE RYBY

Śledzie marynowane - przepis na Wigilię

Składniki
1 kg świeżych filetów ze śledzia
2–3 duże cebule
1/2 szklanki oleju

zalewa:
1 i 1/2 szklanki wody
czubata łyżeczka soli
4 listki laurowe
po kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i goździków
cukier i ocet spirytusowy do smaku
duża szczypta skórki otartej z cytryny

Sposób przygotowania
Na zalewę zagotować wodę z solą i przyprawami, następnie – dla smaku i mocy – doprawić octem i cukrem. Ostudzoną zalać filety i zostawić na 36 godz.
Obrane cebule pokroić w cienkie piórka, przelać na sicie na przemian wrzątkiem (najlepiej dość mocno posłodzonym) i zimną wodą (2- lub 3-krotnie), osączyć.

Śledzie wyjąć z zalewy, pokroić pod skosem.
W słoiku ułożyć na przemian warstwami cebulę i śledzie, dodać przyprawy z marynaty. Kilka łyżek marynaty mieszać z olejem, zalewamy śledzie, zostawić na 3 dni w lodówce.

Ryba po grecku. Przepis na wigilię

Ryba po grecku - przepis na wigilię

Składniki
1 kg filetów z ryby (najlepszy będzie dorsz lub mintaj)
2 cebule
2-3 marchewki
1/2 selera
1 pietruszka
4 łyżki przecieru pomidorowego
1,5 szklanki mąki pszennej
olej do smażenia
2 jajka
szklanka wody
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Jajko roztrzepać z solą i pieprzem. Filety rybne pokroić na kawałki (około 5-7 cm długości). Obroczyć filety najpierw w jajku, a potem w mące. Filety należy smarzyć na rozgrzanym oleju. Powinny mieć złocisty kolor. Po usmażeniu zdjąć rybę z ognia, ostudzić. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Warzywa zetrzeć na grubej tarce.

Dodać je do cebuli. Potem dodać także wodę, sól, pieprz. Dusić wszystko na niewielkim ogniu przez 30-40 minut. Dodać przecież pomidorowy i dusić przez następne pięć minut. Na półmisek wykładać naprzemiennie rybę i warzywa.

Na następnych stronach: WIGILIA 2016 - PRZEPISY NA PIERNICZKI, WIGILIA 2016 - KAPUSTA Z GROCHEM: PRZEPISY, WIGILIA 2016 - PRZEPIS NA PIERNIK, WIGILIA 2016 - CIASTA ŚWIĄTECZNE PRZEPISY

WIGILIA 2016 - PRZEPISY NA PIERNICZKI

Pierniczki - przepis na wigilię

Składniki
mąka pszenna
miękkie masło lub margaryna
cukier puder
płynny miód
jajko
soda oczyszczona
przyprawa do pierników

Lukier
białko jajka
cukier puder

Sposób przygotowania

Przygotować stolnicę i kuchenną wagę. Odważyć mąkę, cukier puder, miód i masło. Wymieszać na stolnicy mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników i cukrem pudrem, dodać tłuszcz i posiekać całość ostrym nożem. Zrób dołek i wlej do niego miód oraz jajko. Wyrobić ciasto.

Gotowe ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Wykrawać foremkami dowolne kształty i układać pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętać, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną.

Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec pierniki przez ok. 10 minut. Przygotować lukier: w makutrze utrzeć białko z cukrem pudrem. Do smaku dodać kilka kropel soku z cytryny. Żeby zrobić kolorowy lukier, można dodać do niego odrobinę soku jagodowego albo malinowego. Jeszcze ciepłe pierniczki posmarować lukrem, można je też posypać kolorową lub czekoladową posypką, ozdobić rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub jadalnymi perełkami.

Kiedy pierniczki wystygną, trzeba je przełożyć do metalowych puszek z pokrywkami, żeby zmiękły do Bożego Narodzenia.

Na następnych stronach: WIGILIA 2016 - KAPUSTA Z GROCHEM: PRZEPISY, WIGILIA 2016 - PRZEPIS NA PIERNIK, WIGILIA 2016 - CIASTA ŚWIĄTECZNE PRZEPISY

WIGILIA 2016. PRZEPISY NA KAPUSTĘ Z GROCHEM

Kapusta z grochem - przepis na Wigilię

Składniki

1 kg kiszonej kapusty
35 dag grochu
małe op. śmietany
sól, pieprz
łyżka masła

Sposób przygotowania
Groch moczyć 12 godzin. Gotować godzinę w tej samej wodzie. Odcedzić. Kapustę odcisnąć, pokroić. Zalać wodą i gotować do miękkości (około 50 minut). Wodę odparować. Z połowy grochu przygotować purée, resztę lekko rozdrobnić. Purée przełożyć do kapusty.

Na patelnię wlać śmietanę i gotować, aż zacznie się lekko rumienić. Studzić. Dodać do kapusty. Mieszać z resztą grochu i masłem. Zagotować.

Na następnych stronach: WIGILIA 2016 - PRZEPIS NA PIERNIK, WIGILIA 2016 - CIASTA ŚWIĄTECZNE PRZEPISY

WIGILIA 2016. PRZEPIS NA PIERNIK

Piernik - przepis na wigilię

Składniki
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka powideł śliwkowych
1/4 szklanki oleju
1 przyprawa do piernika
1 płaska łyżka cynamonu
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody

Polewa (niezawodna!) :
1/3 kostki margaryny Kasia
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
3-4 łyżki kakao

Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Całe jajka wbić do szklanej miski i ubijać, dosypywać stopniowo cukier i ubijać do momentu, aż powstanie puszysta, ale jasna masa. Do masy jajecznej dosypywać stopniowo przesianą mąke, mieszać delikatnie łyżką. Stopniowo, cały czas delikatnie mieszając łyżką. Trzeba to robić tak, by ciasto cały czas dało się swobodnie mieszać. Ciasto nie powinno być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie. Gotowe ciasto wlewamy na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 40 minut. Zostawić do ostygnięcia. By to zrobić, trzeba włożyć margarynę do rondelka, roztopić ją na niewielkim ogniu. Dosypać cukier, dolać mleko i dodać kakao. Mieszać, aż nie będzie grudek. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące ciasto) pokryć polewą czekoladową.

Na następnych stronach: WIGILIA 2016 - CIASTA ŚWIĄTECZNE PRZEPISY

WIGILIA 2016. PRZEPISY NA CIASTA ŚWIĄTECZNE

Makowiec - przepis na Wigilię

Składniki
ilość porcji: 15
1,5 szklanki mąki pszennej
1/3 kostki margaryny
1 jajko
1/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa
1/2 kg maku
5 jajek, oddzielić białka od żółtek
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
3 łyżki miodu
3 łyżki bułki tartej
2 jabłka
garść orzechów i rodzynek
olejek migdałowy
Lukier
2 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki wrzącej wody

Mak zaparzyć gorącą wodą lub mlekiem. Zostawić na dobę, następnie odcedzić i zmielić 2 razy przez maszynkę. Z mąki, margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wyłożyć je na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x35 cm. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Masa makowa: żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać po trochę zmielonego maku. Ubić białka na sztywno.
Dodać miód, bułkę tartą, jabłka obrane i starte na grubej tarce, bakalie, olejek i na koniec dodać lekko mieszając ubite na sztywno białka. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Piec około godziny w nagrzanym do piekarniku.

Lukier: wsypywać do cukru pudru wodę, energicznie mieszając, dodawać po trochu aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gdy ciasto wystygnie, wierzch udekorować lukrem.

Sernik świąteczny - przepis na wigilię

Składniki
Spód
110 g mąki pszennej
100 g masła (zimnego)
35 g kakao
60 g cukru pudru
łyżka zimnej wody
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa serowa
1 kg sera (zmielonego trzykrotnie, najlepiej gęstego)
szklanka cukru
5 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
nasionka z 1 laski wanilii
200 ml śmietanki kremowej
1/4 szklanki skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze

Polewa
100 g czekolady gorzkiej
50 g śmietanki kremowej
100 g skórki, do posypania

Sposób przygotowania

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Wszystkie składniki zemleć w malakserze lub wyrobić ręcznie do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.

Po tym czasie wyjąć ciasto i wylepić nim dno tortownicy. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa serowa

Do piekarnika włożyć na najniższy poziom żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą. Ser z cukrem utrzeć na gładką masę, dodawać po jednym jajku, mieszając za każdym razem. Dodać resztę składników i wymieszać. Potem wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać delikatnie szpatułką. Wylać masę serową na gorący lub wystudzony spód i piec około 1 godziny 20 minut w temperaturze 170 stopni - do momentu, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy. Wyjąć naczynie z wodą z piekarnika. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce. Po schłodzeniu oddzielić delikatnie boki sernika od tortownicy i zdjąć obręcz.

Polewa

Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką, wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Lekko wystudzić, rozsmarować na wierzchu sernika. Posypać skórką pomarańczową.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto