Czym się będzie żywić Kraków, gdy przyjdą susze?
Mieszkańcy miast bez produkcji rolnej nie wyżywią się samodzielnie. Niestety Kraków nie jest tutaj wyjątkiem. Z drugiej strony w miastach marnuje się najwięcej żywności, a zmiany klimatyczne i cywilizacyjne sprawiają, że ilość pozyskiwanego jedzenia będzie coraz mniejsza.
Majowe wydarzenia w Aptece Designu skupią się właśnie wokół tej tematyki. Kontynuowane będą zaplanowane na drugi kwartał pasmo programowe. „Zrównoważony rozwój”, odwołujące się do rezolucji ONZ, w której zawarto 17 celów zrównoważonego rozwoju dla świata.
W maju będzie okazja do przyjrzenia się drugiemu z nich, który brzmi: „Wyeliminować głód, osiągnąć bezpieczeństwo żywnościowe i lepsze odżywianie oraz promować zrównoważone rolnictwo”.
Spotkania, debaty, projekcje filmowe i plenerowe będą poświęcone szukaniu rozwiązania problemu radzenia sobie z nadmiarem produkowanej żywności i bezpieczeństwa żywieniowego mieszkańców Krakowa.
Majowe wydarzenia w Aptece Designu to m.in.:
JADALNY Kraków Fest (18 maja) organizowany wraz z Zarządem Zieleni Miejskiej.
Debata „Jak radzić sobie z nadmiarem produkowanej żywności?” z Anną Szwają i Ewą Protasiewicz z Pracowni Projektowania Alternatywnego ASP w Krakowie oraz szefem kuchni Aleksandrem Baronem.
Pasmo towarzyszące Festiwalowi Copernicus, w ramach którego zapraszamy na dwa wykłady interaktywne.
Apteka Designu zaprasza również do swojej czytelni przy ul. Kopernika 19A:
poniedziałki i środy: 12.00–15.30
wtorki, czwartki, piątki: 9.00–13.00
Uwaga! W dniu 30 maja czytelnia będzie zamknięta!
Boże Ciało - na czym polega to święto echodnia.eu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?