MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Szybka konfitura z rabarbaru, która rozpływa się w ustach. Tym przysmakiem urozmaicisz smak naleśników. Rozsmakujesz się od pierwszego kęsa

Redakcja
Pyszna konfitura z rabarbaru to przysmak, który wzbogaci smak domowej owsianki.
Pyszna konfitura z rabarbaru to przysmak, który wzbogaci smak domowej owsianki. 123rf.com/cokemomo/zdjęcie ilustracyjne
Domowa konfitura z rabarbaru to prawdziwy rarytas dla osób lubiących słodko-kwaśny smak. Często łączę go z jabłkami lub z truskawkami dodając im w ten sposób naturalnej słodkości. Polecam ci smarować go na kromce chleba, ciepłych naleśnikach lub puszystych gofrach. Poznaj przepis na pyszną konfiturę z rabarbaru.

W skrócie

Konfitura z rabarbaru to doskonały sposób na wykorzystanie tego sezonowego warzywa w kuchni. Właśnie może jesteś zaskoczony, ale rabarbar zwany też rzewieniem według kulinarnego podziału należy do warzyw. W odróżnieniu od dżemu w tym przetworze widać kawałki rabarbaru. Konfitura z rabarbaru nie jest całkowicie gładka. Sprawdź nasz prosty przepis na domową konfiturę z rabarbaru.

Konfitura z rabarbaru – prosty przepis na deser

Liczba porcji: na 2 słoiki.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 300 g cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Może cię zainteresować:

Jak zrobić konfiturę z rabarbaru?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw umyj rabarbar, obierz skórkę, a następnie pokrój go na małe kawałki.
  2. W dużym garnku o grubym dnie połącz pokrojony rabarbar, cukier, sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny.
  3. Wszystkie składniki gotuj na średniej mocy palnika, mieszając, aż rabarbar zmięknie i mieszanina zgęstnieje Potrwa to około 15-20 minut.
  4. Gdy rabarbar zgęstnieje, dodaj ekstrakt waniliowy i gotuj jeszcze przez kilka minut.
  5. Gorącą konfiturę przełóż do umytych, wyparzonych i suchych słoików, dokładnie zakręć, a następnie odwróć do góry dnem.
  6. Pozwól słoikom z konfiturą z rabarbaru ostygnąć, a następnie (jeśli jesteś w stanie się oprzeć) przechowuj w lodówce lub zimnej spiżarni.

Przyprawy do konfitury z rabarbaru

Orzeźwiający kwaśny smak rabarbaru, który zapachem przypomina cytrynę, świetnie komponuje się z owocami. Przysmak smakuje obłędnie doprawiony cynamonem, kardamonem i wanilią. Do rabarbaru można także dodać kilka goździków lub szczyptę gałki muszkatołowej. Każda z tych przypraw znakomicie podkreśli smak i zapach sezonowego rabarbaru.

Mam nadzieję, że tak przygotowana konfitura pozwoli ci cieszyć się smakiem rabarbaru niemal przez cały rok.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szybka konfitura z rabarbaru, która rozpływa się w ustach. Tym przysmakiem urozmaicisz smak naleśników. Rozsmakujesz się od pierwszego kęsa - Strona Kuchni

Wróć na jeleniagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto