MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie zjesz lody w Swarzędzu? Sprawdź miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lody w Swarzędzu
Najlepsze lody w Swarzędzu SherSor
Dowiedz się, gdzie znajdziesz lodziarnie w Swarzędzu. Okres letni niewątpliwie nie może obejść się bez lodów. Trudno wyobrazić sobie gorący, słoneczny dzień bez tego orzeźwiającego przysmaku. Przeczytaj kilka ciekawostek o tym przysmaku. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Swarzędzu.

Spis treści

Gdzie znaleźć lodziarnie w Swarzędzu?

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Swarzędzu

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Swarzędzu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie rodzaje lodów oferują lodziarnie w Swarzędzu?

  • Lody włoskie

Robi się je z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W procesie produkcji zostają napowietrzone, a ich temperatura jest wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A oprócz tego możemy zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperaturę mrożenia niższą. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Dlatego też nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie mleka i śmietany. To najczęściej sorbety bądź lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z owocami. Mają podobne walory smakowe, jak te tradycyjne i na pewno zdrowe.

To warto wiedzieć

Gdzie powstały lody?

Pierwsze wzmianki o deserach zrobionych z mleka, owoców i lodu pochodzą ze starożytnych Chin. Lodami zajadali się również nieliczni obywatele, zamieszkujący starożytny Rzym i Grecję. Był to posiłek wykwintny, unikatowy i niezbyt prosty w wykonaniu ze względu na konieczność transportu lodu z wysokich partii górskich.

W czasach Renesansu włoski architekt i kucharz Bernardo Buontalenti odkrył, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie umieszczony w naczyniu z lodem i solą zostanie on zamrożony i tak oto powstaną lody. Pierwsza lodziarnia nosząca nazwę Cafe Procope pojawiła się we Francji w 1686 roku.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Najwięksi przegrani wyborów do Europarlamentu 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na swarzedz.naszemiasto.pl Nasze Miasto