5 z 15
Poprzednie
Następne
12 potraw wigilijnych, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Zobacz, o jakich daniach nie możesz zapomnieć
5. Kapusta wigilijna z suszonymi grzybami
Składniki na kapustę wigilijną:
1 kg kapusty kiszonej
50 g grzybów suszonych leśnych moczonych kilka godzin w wodzie
1 cebula
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować kapustę wigilijną?
Zacznij od przygotowania grzybów. Odcedź je z wody, w której moczyły się przez kilka godzin lub całą noc i wypłucz. Ponownie zalej świeżą wodą i gotuj ok. 40 min.
Ugotowane grzyby odcedź, zachowując wodę z ich gotowania.
Kapustę odciśnij i jeśli jest bardzo kwaśna to ją wypłucz. Zalej kapustę wodą z grzybów i gotuj do miękkości ok. 45 min. Odcedź.
Kapustę i grzyby drobno posiekaj.
Posiekaj i podsmaż cebulę, dodaj kapustę i grzyby i chwilę podsmaż. Dopraw solą i pieprzem do smaku.