Browar Miedzianka. Młodzi wrocławianie wybudowali browar. Otwarcie 1 maja

Alina Gierak
jarosław Kądziela
Browar Miedzianka. Młodzi wrocławianie wybudowali w Miedziance browar. Otwarcie 1 maja

Browar Miedzianka. Otwarcie 1 maja
Trwa dobra passa Miedzianki, wsi koło Janowic Wielkich. Niegdyś bogatej i pełnej turystów, dziś opustoszałej i prawie zapomnianej. Ale to się zmienia.
Po książce Filipa Springera „Miedzianka. Historia znikania” oraz spektaklu opartym na niej, wystawionym przez Teatr im. Cypriana K.Norwida w Jeleniej Górze, przyszła pora na ożywienie tradycji piwowarskich.
Browar Miedzianka wybudowali we wsi młodzi wrocławianie Ewa Jurkiewicz i Jarosław Kądziela. Otwarcie planują 1 maja. Będzie można zobaczyć jak piwo jest warzone, spróbować trunku, coś zjeść oraz się przespać. - Zauroczyła nas okolica, bo widoki na Góry Sokole, Ołowiane i pasmo Karkonoszy są przepiękne - opowiada pani Ewa.
Warzą "Cycucha Janowickiego"
Gdy kupili w Miedziance ziemię, zainteresowali się historią wsi. A ponieważ pan Jarosław jest z zamiłowania piwowarem, pomysł na uruchomienie browaru zrodził się niemal automatycznie. Piwo z Miedzianki było przed II wojną oraz po niej słynne na całą okolicę. „Złotem Kupferbergu” raczyli się górnicy po zakończonej szychcie oraz turyści w schroniskach w Rudawach Janowickich.
Do tej tradycji nawiązał pan Jarosław, tworząc piwo „Rudawskie”, z dolnej fermentacji o rudawej barwie. Ponadto będą warzone „ Cycuch Janowicki” , nawiązujący nazwą do dwóch gór, które widać z Miedzianki, piwo o cytrusowym aromacie, idealne po trudach letnich wędrówek oraz „Górnik”, ciemne piwo, z górnej fermentacji, o dymnym smaku i aromacie.
Sala z warzelnią ma ponad 9 metrów wysokości. Można będzie nie tylko napić się piwa, ale także zjeść w restauracji. Po wycieczkach na zamek Bolczów, Sokoliki, Krzyżową Górę czy trasą do Kolorowych Jeziorek, dobre piwo będzie smakować wyśmienicie. Przy browarze do wynajęcia są 4 pokoje i apartament.
- Związaliśmy się z tym miejscem na dobre i złe - podkreśla pani Ewa. Ich browar powstał po drugiej stronie drogi, kilkadziesiąt metrów od starego browaru, po którym zostały tylko ruiny.
W Miedziance wszystko gotowe jest na przyjęcie pierwszych gości. Do pełni szczęścia brakuje kucharza. Pani Ewa i pan Jarosław czekają na chętnych do pracy.

Zobacz też:

Z Gwiazdami - Magdalena Ogórek - zapowiedź

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na jeleniagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie