Ciasto malinowe z bezą Kuby Tomaszczyka. Przepis na kruche ciasto z malinami i bezą na podwieczorek. Obłędny wypiek zwycięzcy „MasterChefa”

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kuba Tomaszczyk zaproponował przepis na ciasto malinowe z bezą inspirowane jego rodzinnymi smakami.
Kuba Tomaszczyk zaproponował przepis na ciasto malinowe z bezą inspirowane jego rodzinnymi smakami. Artur Rogalski/materiały wydawnictwa Słowne
Kuba Tomaszczyk zdobył tytuł „MasterChefa” w 11. edycji programu kulinarnego. Wśród przepisów zawartych w książce „Po prostu gotuj” zamieścił recepturę ciasta malinowego z bezą. Ten przepis na kruche ciasto z malinami z bezą zaczerpnął z rodzinnego domu. Zobacz, jak zrobić mistrzowskie ciasto malinowe z bezą.

W skrócie

Zwycięzca „MasterChefa” Kuba Tomaszczyk w rozdziale „Kuchnia rodzinna” przybliżył najważniejsze dania, które gotuje się u niego w domu. Przepisy nawiązują do kuchni śląskiej i są interpretowane przez młodego kucharza w ciekawy sposób. Na deser Kuba Tomaszczyk zaproponował czytelnikom przepis na ciasto malinowe z bezą. Jego książka „Po prostu gotuj” jest dostępna w księgarniach od 7 grudnia 2022 roku.

Ciasto malinowe z bezą – przepis Kuby Tomaszczyka

Czas przygotowania: 30 min. na ciasto kruche, 1 i 1/2 godziny na suszenie bezy, kilka godzin na chłodzenie,
liczba porcji: 24 sztuki.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 100 g masła,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej.

Galaretka z malinami:

  • 500 g malin,
  • 3 galaretki malinowe,
  • 3 i 1/2 szklanki wody.

Masa śmietanowo-serowa:

  • 650 ml śmietanki 30 lub 36% tł.,
  • 250 g serka kremowego lub mascarpone,
  • 1 i 1/ 2 łyżki żelatyny,
  • 125 ml wody,
  • 3/4 szklanki cukru pudru.

Beza:

  • 5 białek,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g cukru,
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
  • płatki migdałowe.

Jak zrobić ciasto malinowe z bezą?

Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto tak, aby było gładkie.
  2. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem.
  3. Kruchy spód pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C przez 10-15 minut. Wyjmujemy delikatnie z blaszki.

Beza:

  1. Dno blaszki ponownie wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści.
  3. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
  4. Ponownie wszystko dokładnie miksujemy. Masę wykładamy do blaszki i posypujemy płatkami migdałowymi.
  5. Suszymy przez około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 140°C.
  6. Beza ma być twarda i sucha. Ja moją zostawiam jeszcze w piekarniku po jego wyłączeniu.
  7. Bezę wyjmujemy z blaszki i studzimy. Na dno blaszki dajemy upieczony kruchy spód.

Galaretka malinowa:

  1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystygnięcia.
  2. Do zimnych galaretek dodajemy maliny (jeśli używamy mrożonych, musimy je wcześniej rozmrozić) i wszystko mieszamy.
  3. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
  4. Tężejącą galaretkę wylewamy na kruche ciasto i całość wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Masa śmietanowo-serowa:

  1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie, by się dobrze rozpuściła, i studzimy. W misce miksujemy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i serek.
  2. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę.
  3. Miksujemy przez kilka sekund na najwyższych obrotach i wykładamy masę na galaretkę.
  4. Wyrównujemy i na wierzch kładziemy bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki co najmniej na kilka godzin.

Książka „Po prostu gotuj” Kuby Tomaszczyka

W publikacji zwycięzca 11. edycji „MasterChefa” zaprezentował wyjątkowe przepisy na dania z ryb. Szczególnie polecamy rybę pieczoną w soli, a także świąteczną zupę rybną moczkę. Ponadto w książce znajduje się rozdział inspirowany kuchnią włoskiej Toskanii. Kuba Tomaszczyk zachęcił też swoje koleżanki i swoich kolegów z programu do zamieszczenia swoich ulubionych przepisów.

Przepis na ciasto malinowe z bezą udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

Bosch

Bosch MUM5 MUM58M64

1 387,21 zł

kup najtaniej

KitchenAid

KitchenAid Classic 5K45SSEWH Biały

1 849,00 zł

kup najtaniej

Bosch

Bosch MUM Serie 2 MUMS2EW00

479,36 zł

kup najtaniej

Bosch

Bosch MUM5 MUM58258

1 089,00 zł

kup najtaniej

Kenwood

Kenwood Prospero+ KHC29.P0SI

939,00 zł

kup najtaniej

MPM

MPM MRK-11

450,00 zł

kup najtaniej

Clatronic

Clatronic KM 3709 szary

269,00 zł

kup najtaniej

Bosch

Bosch MUM Serie 2 MUMS2VM00

679,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Ciasto malinowe z bezą Kuby Tomaszczyka. Przepis na kruche ciasto z malinami i bezą na podwieczorek. Obłędny wypiek zwycięzcy „MasterChefa” - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na jeleniagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie