Od wielu lat obserwuje się widoczny wzrost zachorowań na różne postaci alergii. Objawy tej choroby mogą się pojawić zarówno u niemowląt, jak i dorosłych osób. Dużą rolę odgrywają w jej przypadku czynniki genetyczne. Dzięki postępowi w medycynie, lekarze z większą precyzją potrafią rozpoznać i znaleźć przyczyny alergii, m.in. na składniki zawarte w pożywieniu, nawet u najmniejszych dzieci. Dziś już wiadomo, że ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej znacznie wzrasta u niemowląt, których rodzice byli w przeszłości lub są obecnie alergikami, a także u dzieci, których rodzeństwo cierpi na alergię. Jeżeli z wywiadu i badania lekarskiego wynika, że niemowlę zalicza się do grupy podwyższonego ryzyka, jego rodzice powinni zwrócić szczególną uwagę na to, co dają mu do jedzenia. Najskuteczniejszym sposobem zapobiegania alergii pokarmowej jest karmienie dziecka piersią przynajmniej do szóstego miesiąca życia. Zdarza się, że u dziecka karmionego mlekiem matki również występują objawy alergii, np. zmiany skórne lub nieprawidłowe stolce. Zwykle w takiej sytuacji radzi się mamie, aby wyeliminowała z diety produkty, które mogą je wywoływać.
Dotyczy to przede wszystkim:
Jeżeli mama z jakichś przyczyn nie może karmić piersią, a istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej u jej dziecka, lekarz może zalecić mleko zawierające zhydrolizowane w znacznym stopniu białko lub inne modyfikowane mleko, w którym białko mleka krowiego jest poddane częściowej hydrolizie (np. typu HA).
Ryzyko wystąpienia alergii u potomstwa
Choroby alergiczne w rodzinie
Brak
5-15 proc
Jedno z rodziców 20-40 proc.
Matka i ojciec 40-60 proc.
Ten sam rodzaj alergii
u obojga rodziców 50-80 proc.
Alergia u jednego z rodzeństwa 25-35 proc.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?