Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SŁODZIK NA „TAK”!...
fot. Sharon McCutcheon/unsplash.com

Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać

Ksylitol

SŁODZIK NA „TAK”!

Ksylitol (E967) to cukier brzozowy, pozyskiwany w procesie destylacji z drewna tego drzewa, choć coraz częściej produkowany przemysłowo w ramach fermentacji mikrobiologicznej.

Ksylitol jest alkoholem wielowodorotlenowym (tzw. poliolem), cenionym ze względu na właściwości przeciwgrzybicze, wzmacniające działanie antybakteryjne innych związków (np. przeciwpróchniczych stosowanych w pastach do zębów) i zwalczające niektóre wirusy, np. hRSV.

Ksylitol sprzyja zdrowiu zębów, a działając alkalizująco poprawia gospodarkę mineralną w organizmie, wspomagając profilaktykę osteoporozy.

Nie podnosi przy tym stężenia glukozy i lipidów we krwi, ale nadmiar powoduje wzdęcia i biegunki. Ksylitol zwiększa bowiem ilość w wodzie w jelicie i ulega fermentacji z udziałem obecnych tam korzystnych bakterii. Ten efekt może korzystny dla osób z zaparciami, jednak inni będą chcieć ograniczyć spożycie tego związku do optymalnych ilości. Jego tolerancję łatwo jednak zwiększyć, zaczynając od spożywania niewielkich dawek.

Ksylitol zapewnia 2,4 kcal na 1 g, czyli dostarcza 2/3 dawki kalorii pozyskiwanej z takiej samej ilości zwykłego cukru. Ma przy tym zbliżoną słodycz i smak, choć pozostawia delikatny chłodzący posmak w ustach.

Zobacz również

Co obejrzeć w święta? Sprawdzamy program TVP

Co obejrzeć w święta? Sprawdzamy program TVP

Siemiatycze. Kolejna droga powiatowa została wyremontowana

Siemiatycze. Kolejna droga powiatowa została wyremontowana

Polecamy

Przegląd tygodnia od 23.02 w Jeleniej GórzeTygodniowy przegląd prasy w Jeleniej Górze, (23.02-29.02.2020)

Przegląd tygodnia od 23.02 w Jeleniej GórzeTygodniowy przegląd prasy w Jeleniej Górze, (23.02-29.02.2020)