6 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Grzyb o nazwie twardnik japoński jest dostępny zarówno w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/2e/fb/5ce40b997d336_o_large.jpg)
fot. 6437364/pixabay.com
Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne
Shiitake
Grzyb o nazwie twardnik japoński jest dostępny zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Charakteryzuje się wyjątkowo „mięsnym” aromatem i zawiera nieco białka. Shiitake może „udawać” mięso np. w gulaszach, a także aromatyzować dania bezmięsne – często wystarczy jeden suszony grzybek dodany do bulionu.
W 100 g shiitake:
białko: 2,2 g
żelazo: 0,4 mg
kalorie: 33 kcal