Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dlaczego powinniśmy jeść owoce jagodowe?

Agnieszka Grzelak
Bo są smaczne? To na pewno! Ale jest jeszcze wiele innych powodów.

Świeże, dojrzałe jagody, truskawki, maliny oraz porzeczki mają w sobie niezwykle cenne przeciwutleniacze. To naturalne związki, takie jak witamina C, E, betakaroten oraz polifenole, które zwalczają wolne rodniki. Te ostatnie są reaktywnymi formami tlenu, które powodują w naszym organizmie wiele niekorzystnych zmian, prowadzących m.in. do powstawania miażdżycy i nowotworów, a także przyspieszających procesy starzenia się komórek. Dlatego odpowiednia podaż zwalczających je przeciwutleniaczy jest taka ważna. Pojawiające się wiosną i latem owoce jagodowe to prezent od natury, który pomaga nam zaspokoić ważne potrzeby organizmu.

Najlepiej jeśli nie ograniczamy się do jednego gatunku, lecz włączamy do jadłospisu wszystkie, które aktualnie są dostępne. Każdy z nich ma bowiem swoje unikalne właściwości.

Truskawki zawierają bardzo dużo witaminy C, a także polifenole o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzakrzepowym. Jest w nich stosunkowo mało cukrów prostych, dlatego mogą jeść je śmiało nawet osoby o podwyższonym poziomie glukozy we krwi (oczywiście bez cukru). Witaminy C dostarczają też maliny, czereśnie i wiśnie. Warto polecać je osobom z nadciśnieniem, bo zawierają dużo potasu.

Bardzo zdrowe są czarne jagody. W sezonie powinniśmy kupować je niczym lekarstwo - antocyjany, którym owoce te zawdzięczają swoją fioletową barwę, mają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Cenne barwniki z jagód chronią również przed niektórymi chorobami oczu - podobne barwniki znajdują się bowiem w plamce żółtej oka.

Mniej popularne są czarne i czerwone porzeczki. Nie wolno nimi gardzić, ze względu na wysoką zawartość witaminy C, potasu i polifenoli. Ostatnia na liście, bo dojrzewająca najpóźniej aronia to prawdziwa skarbnica związków chroniących przed chorobami serca i naczyń.

Wszystkie owoce jagodowe zawierają błonnik pokarmowy, który wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i reguluje pracę układu pokarmowego.
Aby wykorzystać zdrowotne wartości owoców jagodowych, nie musimy wcale jeść ich kilogramami - ważne tylko, by były świeże. Na przykład, do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C wystarczy spożycie szklanki truskawek.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto