Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ekspert radzi co jeść na jesienną chandrę. Wypróbuj przepisy na szybką sałatkę i prostą kanapkę. Ukoją nerwy i pomogą się zrelaksować

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wpływ diety na nasze samopoczucie bywa nadal niedoceniany, a dzięki właściwemu sposobowi odżywiania możemy w znaczny sposób poprawić swój nastrój.
Wpływ diety na nasze samopoczucie bywa nadal niedoceniany, a dzięki właściwemu sposobowi odżywiania możemy w znaczny sposób poprawić swój nastrój. Drazen Zigic / Freepik
Ciągłe uczucie napięcia, stresu lub lęku – takie objawy często towarzyszą sezonowemu obniżeniu nastroju. W tym trudnym czasie warto szczególnie zadbać o dietę, która może pomóc ukoić zszargane nerwy i się wyciszyć. Ekspert radzi, które zdrowe produkty warto wybierać, aby skutecznie walczyć z jesiennym obniżeniem nastroju. My podajemy dwa proste przepisy, w których możesz wykorzystać te składniki i cieszyć się zarówno ich smakiem, jak i właściwościami.

Spis treści

Co jeść, kiedy dopadnie cię przesilenie jesienne? Te produkty zmniejszają niepokój

– Dbanie o zrównoważoną dietę, bogatą w różnorodne składniki odżywcze, to klucz do utrzymania równowagi psychicznej w trudniejszych warunkach sezonowych – mówi Łukasz Sieńczewski, dietetyk SuperMenu by Anna Lewandowska.

Tłumaczy, że jesienią nasze codzienne menu powinno obfitować w produkty dostarczające m.in. możliwie największych ilości witaminy D3, która odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

– Można znaleźć ją w tłustych rybach morskich, takich jak śledź, łosoś czy sardynki. Ponadto warto sięgać po nabiał, taki jak żółty ser oraz jaja, które również są jej źródłem – dodaje.

Nie należy także zapominać o produktach bogatych w silny antyoksydant, jakim jest witamina C oraz o tych zawierających cynk i magnez, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu immunologicznego i nerwowego. Warto pamiętać też o selenie, który pomaga chronić organizm przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego.

Sałatkowy bowl kojący nerwy

Bazą sałatki są liście szpinaku, których już samo jedzenie poprawia nam nastrój, a przy okazji są one dobrym źródłem wapnia. Źródłem białka jest pierś indyka, bogata w tryptofan – wyciszający aminokwas, który pomaga w produkcji serotoniny, hormonu szczęścia.

Awokado wzbogaci danie o witaminę B, która zmniejsza odczucia lękowe, a dressing z posypką z orzechów dostarczą cennych kwasów omega-3 oraz uzupełni niedobory magnezu i cynku.

Na poprawę humoru zamiast paczki ciastek lub chipsów lepiej wybrać miskę „pełną dobra”.
Na poprawę humoru zamiast paczki ciastek lub chipsów lepiej wybrać miskę „pełną dobra”. Jane Doan / Pexels

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g upieczonej piersi indyka,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 pomidor,
  • 4 garści świeżego szpinaku,
  • 1 jajko na twardo,
  • 2 łyżki dowolnych posiekanych orzechów do posypania,
  • dressing: 8 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj 2 średniej wielkości miski i ułóż na ich dnie liście szpinaku.
  2. Ułóż na nim kolejno poszarpaną pierś indyka, pokrojone w plastry awokado i pomidora.
  3. Jajko pokrój na ćwiartki i ułóż po 2 kawałki na wierzchu sałatki.
  4. Wymieszaj składniki sosu i polej nim sałatkę.
  5. Posyp mieszanką orzechów.

Relaksująca kanapka z łososiem

Przygotowując tę kanapkę wybierz swoje ulubione pieczywo, najlepiej pełnoziarniste. Może być to zarówno chleb, jak i bajgiel lub inna bułka. Do posmarowania pieczywa możesz użyć dowolnego serka – najwięcej wapnia znajdziesz w fecie (500 mg), camembercie (360-390 mg) i serku topionym (376 mg). Pomoże on obniżyć poziom lęku i poprawi nastrój.

Łosoś bogaty w kwasy omega-3 pomoże zredukować poziom kortyzolu – głównego hormonu stresu, a dodatek koperku dostarczy silnego przeciwutleniacza, jakim jest witamina C. Jeśli wybierzesz szczypiorek, kanapka będzie bogatsza o foliany i witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz nastrój i kondycję psychiczną.

Odpowiednio dobrane składniki zmieniają zwykłą kanapkę w superfood.
Odpowiednio dobrane składniki zmieniają zwykłą kanapkę w superfood. Lucie Liz / Pexels

Składniki:

  • 1 porcja pieczywa,
  • serek do smarowania,
  • łosoś wędzony,
  • sałata,
  • koperek lub szczypiorek,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:
Pieczywo posmaruj serkiem, ułóż na nim porcję sałaty, a na niej wędzonego łososia, skrop sokiem z cytryny i posyp koperkiem.

Zajrzyj do naszej galerii i zobacz, które składniki warto włączyć do codziennych dań, aby zadbać o dobrą kondycję psychiczną.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ekspert radzi co jeść na jesienną chandrę. Wypróbuj przepisy na szybką sałatkę i prostą kanapkę. Ukoją nerwy i pomogą się zrelaksować - Strona Zdrowia

Wróć na jeleniagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto