MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gasteria to roślina dla miłośników sukulentów oraz początkujących ogrodników. Radzimy, jaką wybrać i jak o nią zadbać

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Gasterie to ciekawe rośliny. Wiele z ich gatunków ma liście ułożone tylko w jednej płaszczyźnie.
Gasterie to ciekawe rośliny. Wiele z ich gatunków ma liście ułożone tylko w jednej płaszczyźnie. OllgaP/GettyImages
Gasteria należy do bardzo popularnej ostatnio grupy sukulentów. I podobnie jak wiele z nich cechuje się niewielkimi wymaganiami i łatwością uprawy. A przy tym wygląda bardzo ciekawie. Podpowiadamy, jak uprawiać gasterię, jakie warunki jej zapewnić oraz jaką wybrać, bo ma kilka gatunków i sporo odmian.

Spis treści

Gasteria to idealna roślina dla tych, którzy już kochają sukulenty albo chcą zacząć przygodę z nimi – lub w ogóle roślinami doniczkowymi. Gasterie pochodzą z południa Afryki i są przystosowane do trudnych warunków, a w szczególności do niedostatku i przejściowych braków wody. Tę gromadzą w liściach oraz korzeniach i właśnie dlatego są zaliczane do sukulentów.

Jak wyglądają gasterie?

Gasterie mają kilkanaście gatunków, a w uprawie stworzono także sporo mieszańców i dekoracyjnych odmian. Różnią się one przede wszystkim kształtem, ale także ubarwieniem liści i ich ułożeniem. Wiele ma liście nakrapiane, cieniowane lub o szarawym zabarwieniu, a na ich powierzchni występują też jasne plamki i drobne wypustki. Ponadto są one mięsiste i stosunkowo duże.

Charakterystyczną cechą niektórych gasterii jest to, że liście wyrastają i rozkładają się na boki tylko w jednej płaszczyźnie (mogą kojarzyć się z wachlarzem). Jednak ta cecha nie występuje u wszystkich gatunków, a są też takie, które tylko w młodości mają tak ułożone liście, później tworzą one rozetę. Wyrastają one z mocno skróconej łodygi, która praktycznie nie jest widoczna.

Gasterie mają też ładne kwiaty w kształcie rozdętego dzwoneczka, najczęściej w pomarańczowożółtym kolorze. Kwiaty są osadzone na osobnym pędzie, który wyrasta spomiędzy liści. Jednak na kwitnienie musimy poczekać, bo robią to tylko starsze okazy.

Popularne gatunki i odmiany gasterii

Często możemy kupić te rośliny opisane po prostu jako gasterie. Warto jednak wiedzieć, że do popularnych gatunków i odmian należą:

  • Gasteria brodawkowata (znana też jako jęzorka brodawkowata, aloesik brodawkowaty, Gasteria carinata var. verrucosa) – ma liście pokryte białymi wypustkami i ułożone właśnie w oryginalny, symetryczny sposób;
  • Gasteria batesiana – to odmiana o krótkich i krępych liściach, które początkowo są ułożone w jednej płaszczyźnie, ale z czasem tworzą rozetę. Liście również są pokryte drobnymi brodawkami;
  • Gasteria acinacifolia – rozwija się podobnie, jak opisany wyżej gatunek, ale ma gładsze i dłuższe liście;
  • Gasteria nitida – ma dość krótkie trójkątne liście o błyszczącej powierzchni, które najczęściej tworzą rozetę;
  • Gasteria Armstronga (Gasteria armstrongii) – bywa uważana za odmianę Gasterii nitida, jednak jej liście rosną „płaszczyznowo”.
  • Gasteria gracililis – ma odmiany o wydłużonych i nieregularnie paskowanych liściach (np. Little Warty, Variegata), które najczęściej rozkładają się na boki, ale mogą też tworzyć rozetę.
Najpopularniejsze są gasterie brodawkowate o ciemnozielonych liściach z białymi wypustkami.licencja
Najpopularniejsze są gasterie brodawkowate o ciemnozielonych liściach z białymi wypustkami.
licencjaSalicylina/wikimedia.commons CC BY-SA

Gasterie mają sporo odmian, bywają też krzyżowane z aloesem oraz haworsją, które przypominają i z którymi są spokrewnione. Dlatego też ich dokładniejsze rozpoznanie bywa problematyczne. Jednak przy domowej uprawie nie bardzo musimy się tym przejmować, bo wymagania mają takie same.

Jak uprawiać gasterie?

Gasteriom trzeba zapewnić jak najwięcej światła, ale musi być ono rozproszone, np. przez firankę. To ważne szczególnie latem, bo wtedy dochodzi do poparzenia liści na mocno nasłonecznionych parapetach, np. południowych okien.
Drugą bardzo ważną rzeczą jest podlewanie. Gasterie należy nawadniać dopiero, gdy podłoże częściowo przeschnie. Wtedy trzeba dostarczyć tyle wody, by przeniknęła ona całe podłoże, ale jej nadmiar trzeba odlać z podstawki. Ziemia nie może być przez cały czas wilgotna, bo roślina zgnije.

Od wiosny do jesieni gasteria doceni pokojową temperaturę. Zimą teoretycznie będzie wdzięczna za nieco niższą, jednak w praktyce może mieć pokojową przez cały rok. Jeśli jednak obniżymy temperaturę, pamiętajmy, by roślinę podlewać jeszcze rzadziej. Lato gasterie mogą spędzić na dworze, ale osłonięte przed deszczem oraz palącym słońcem.

Podłoże dla gasterii i nawożenie rośliny

W utrzymaniu właściwych warunków pomoże nam odpowiednie podłoże. Warto wiedzieć, że rośliny często są sprzedawane w ziemi torfowej, ale domowa uprawa w takiej glebie nie jest dobrym pomysłem. Po zakupie przesadźmy gasterię do podłoża dla kaktusów i sukulentów lub ziemi wymieszanej z piaskiem czy perlitem. Ziemia dla tych roślin musi być przepuszczalna.

W sezonie gasterię warto zasilać nawozem do kaktusów i sukulentów lub domową odżywką ze skórek bananów. Ważne jest to, by nawóz dostarczał potasu, a niewiele azotu.

Nazwa gasterii

Ta roślina nie ma polskiej nazwy, choć próbowano wprowadzić nazwę „jęzorka”, która nawiązuje do kształtu liści. Natomiast ta, której powszechnie się używa, pochodzi od łacińskiego słowa „gaster” oznaczającego żołądek. Bo właśnie z tym organem skojarzono… formę kwiatów tych roślin.

Przydatne akcesoria do roślin i kwiatów

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy ocenili rząd Tuska. Zaskakujące wyniki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Gasteria to roślina dla miłośników sukulentów oraz początkujących ogrodników. Radzimy, jaką wybrać i jak o nią zadbać - RegioDom.pl

Wróć na jeleniagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto