Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu...
fot. sgrunden (pixabay.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po makaronie

Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu tradycyjnych włoskich sosów (np. aglio e olio). Sprawia, że sos jest bardziej gęsty i gładki, dobrze też oblepia makaron – to wyjątkowo dobrana para. Przygotowując sos, wystarczy dolać kilka łyżek wody i chwilę pogotować.

Wodę po makaronie możemy też:
- dodawać do różnych innych sosów, które chcemy zagęścić, a także gotować na niej zupę,
- moczyć w niej warzywa strączkowe przed gotowaniem,
- użyć do odświeżająco-łagodzącej kąpieli dla stóp (warto dodać nieco olejku lawendowego).

Zobacz również

Sportowe zmagania ministrantów 2024 w Aleksandrowie Kujawskim. Zdjęcia

Sportowe zmagania ministrantów 2024 w Aleksandrowie Kujawskim. Zdjęcia

Sieradzanin Zbigniew Krasiński będzie walczył o mandat europosła!

Sieradzanin Zbigniew Krasiński będzie walczył o mandat europosła!

Polecamy

Zagadka monet z Fontanny di Trevi: Gdzie trafiają po wyłowieniu?

Zagadka monet z Fontanny di Trevi: Gdzie trafiają po wyłowieniu?

Przegląd marca w Jeleniej Górze, Przegląd prasy z Jeleniej Górze w marcu

Przegląd marca w Jeleniej Górze, Przegląd prasy z Jeleniej Górze w marcu

Przegląd tygodnia od 15.03 w Jeleniej GórzeTygodniowy przegląd prasy w Jeleniej Górze, (15.03-21.03.2020)

Przegląd tygodnia od 15.03 w Jeleniej GórzeTygodniowy przegląd prasy w Jeleniej Górze, (15.03-21.03.2020)