Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Grzybobranie w styczniu? Oczywiście. Na Dolnym Śląsku można znaleźć trzy popularne gatunki zimowych grzybów. Jakich? Gdzie ich szukać?

Alina Gierak
Alina Gierak
Zimowe grzyby jadalne są smaczne i mają wiele wartości odżywczych.
Zimowe grzyby jadalne są smaczne i mają wiele wartości odżywczych. Archiwum nasze miasto
Nie musicie czekać do lata, by zjeść świeże grzyby, prosto z patelni. W dolnośląskich lasach mamy wysyp zimowych gatunków. Boczniak ostrygowaty, Płomiennica zimowa oraz Uszak bzowy są bardzo smaczne i mają wiele wartości odżywczych. Gdzie zimą szukać grzybów?

Spis treści

Gdzie zimą szukać grzybów w Karkonoszach i Górach Izerskich?

Pogoda sprzyja zimowemu grzybobraniu. Jest w miarę ciepło i wilgotno i w karkonoskich oraz izerskich lasach pojawiły się Boczniaki ostrygowate, Płomiennice zimowe, Uszaki bzowe i inne jadalne grzyby owocujące zimą. Gdzie ich szukać?

Zimą grzyby rosną na drzewach. Można je znaleźć na powalonych kłodach lub na pniach rosnących drzew. Lubią drzewa liściaste i rosną na osikach oraz wierzbach. W regionie karkonoskim często można je znaleźć na bukach

- wyjaśnia Czesław Narkiewicz, mykolog z Muzeum Przyrodniczego w Jeleniej Górze.

Zimowe grzyby są bardzo smaczne i mają wiele wartości odżywczych. Nadają się do duszenia, marynowania i kiszenia. Wiedzieli o tym nasi przodkowie, dla których zimowe grzybobrania było normalną sprawą. Także i dzisiaj coraz częściej można w styczniu i lutym spotkać ludzi z koszykami na grzyby. Po co mają kupować boczniaki w sklepie, skoro mogą je sami zebrać.

Zasada jest taka sama, jak przy zbieraniu latem. Do koszyka wędrują tylko te grzyby, które znamy i jesteśmy ich pewni. Dobrą wiadomością jest to, że o tej porze roku nie ma na ogół trujących sobowtórów grzybów jadalnych.

tłumaczy mykolog.

Musimy jedynie uważać przy zbieraniu Płomiennicy zimowej, jadalnego smacznego grzyba o jaskrawym kolorze. Podobna do niej jest Hełmówka jadowita, która jest trująca.

Jaki grzyby jadalne zbierać zimą?

Spośród wielu gatunków najsmaczniejsze są trzy, które poleca Czesław Narkiewicz:

  • Boczniak ostrygowaty. Idealnie sprawdza się w wegetariańskich flakach czy jako wege schabowy.
  • Płomiennica zimowa. Nadaje się do marynowania, duszenia czy jako składnik krokietów.
  • Uszak bzowy. To polski odpowiednik grzybów mun, znanych z kuchni azjatyckiej. Nie ma intensywnego smaku czy zapachu, jest raczej dodatkiem do dań na ciepło.

Kliknij w galerię i przeczytaj o właściwościach tych grzybów

Wartości odżywcze zimowych grzybów jadalnych

Grzyby warto zbierać zimą nie tylko dla ich smakowych walorów. Zawierają one wiele wartości odżywczych i mają właściwości lecznicze.

  • Boczniaki zawierają beta-glukany, naturalne polisacharydy, które stymulują układ odpornościowy i wspierają obniżanie złego cholesterolu LDL. Jak większość grzybów również boczniaki bogate są również w witaminy (głównie z grupy B) oraz minerały.
  • Uszak bzowy jest ceniony za swoje właściwości lecznicze. To grzyb, który stymuluje układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
  • Płomiennica zimowa ma właściwości antyoksydacyjne, regulujące układ odpornościowy czy wykazujące działanie przeciwzapalne.

Jest jeszcze jedna zaleta jedzenia grzybów leśnych. Ich zbieranie wymaga wyjścia z domu i przemierzenia na świeżym powietrzu czasami kilku kilometrów. Takiego ruchu nic nie zastąpi.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rowerem przez Mierzeję Wiślaną. Od przekopu do granicy w Piaskach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jeleniagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto