Spis treści
Gdzie zimą szukać grzybów w Karkonoszach i Górach Izerskich?
Pogoda sprzyja zimowemu grzybobraniu. Jest w miarę ciepło i wilgotno i w karkonoskich oraz izerskich lasach pojawiły się Boczniaki ostrygowate, Płomiennice zimowe, Uszaki bzowe i inne jadalne grzyby owocujące zimą. Gdzie ich szukać?
Zimą grzyby rosną na drzewach. Można je znaleźć na powalonych kłodach lub na pniach rosnących drzew. Lubią drzewa liściaste i rosną na osikach oraz wierzbach. W regionie karkonoskim często można je znaleźć na bukach
- wyjaśnia Czesław Narkiewicz, mykolog z Muzeum Przyrodniczego w Jeleniej Górze.
Zimowe grzyby są bardzo smaczne i mają wiele wartości odżywczych. Nadają się do duszenia, marynowania i kiszenia. Wiedzieli o tym nasi przodkowie, dla których zimowe grzybobrania było normalną sprawą. Także i dzisiaj coraz częściej można w styczniu i lutym spotkać ludzi z koszykami na grzyby. Po co mają kupować boczniaki w sklepie, skoro mogą je sami zebrać.
Zasada jest taka sama, jak przy zbieraniu latem. Do koszyka wędrują tylko te grzyby, które znamy i jesteśmy ich pewni. Dobrą wiadomością jest to, że o tej porze roku nie ma na ogół trujących sobowtórów grzybów jadalnych.
tłumaczy mykolog.
Musimy jedynie uważać przy zbieraniu Płomiennicy zimowej, jadalnego smacznego grzyba o jaskrawym kolorze. Podobna do niej jest Hełmówka jadowita, która jest trująca.
Jaki grzyby jadalne zbierać zimą?
Spośród wielu gatunków najsmaczniejsze są trzy, które poleca Czesław Narkiewicz:
- Boczniak ostrygowaty. Idealnie sprawdza się w wegetariańskich flakach czy jako wege schabowy.
- Płomiennica zimowa. Nadaje się do marynowania, duszenia czy jako składnik krokietów.
- Uszak bzowy. To polski odpowiednik grzybów mun, znanych z kuchni azjatyckiej. Nie ma intensywnego smaku czy zapachu, jest raczej dodatkiem do dań na ciepło.
Kliknij w galerię i przeczytaj o właściwościach tych grzybów
Wartości odżywcze zimowych grzybów jadalnych
Grzyby warto zbierać zimą nie tylko dla ich smakowych walorów. Zawierają one wiele wartości odżywczych i mają właściwości lecznicze.
- Boczniaki zawierają beta-glukany, naturalne polisacharydy, które stymulują układ odpornościowy i wspierają obniżanie złego cholesterolu LDL. Jak większość grzybów również boczniaki bogate są również w witaminy (głównie z grupy B) oraz minerały.
- Uszak bzowy jest ceniony za swoje właściwości lecznicze. To grzyb, który stymuluje układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
- Płomiennica zimowa ma właściwości antyoksydacyjne, regulujące układ odpornościowy czy wykazujące działanie przeciwzapalne.
Jest jeszcze jedna zaleta jedzenia grzybów leśnych. Ich zbieranie wymaga wyjścia z domu i przemierzenia na świeżym powietrzu czasami kilku kilometrów. Takiego ruchu nic nie zastąpi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Hotel Mirada Del Mar
Otoczony zielenią i stuletnimi sosnami, położony w…
kup teraz

Hotel Fariones
Najstarszy hotel na wyspie w zupełnie nowej odsłon…
kup teraz

Hotel Barceló Margaritas Royal Level
Najnowsza część znanego i lubianego hotelu Barceló…
kup teraz

Hotel Royal Hideaway Corales Beach
Niepowtarzalny klimat i wyjątkowa atmosfera w jedn…
kup teraz

Hotel Savoy Palace
Pięknie położony, ze wspaniałym widokiem na Ocean …
kup teraz

Hotel Secrets Bahía Real Resort & Spa
Tu poczujesz się jak we śnie! Jedyny w swoim rodza…
MKOL dopuszcza Rosjan do startów, są jednak warunki