Do startu w zawodach stanęło 11 przygotowanych i zdecydowanych na sukces 2-osobowych teamów.
Ekipy grillowały co godzinę inny produkt i tak zaczynając filetem z kurczaka o godz. 14.00, poprzez pstrąga o godz. 15.00 i karkówkę wieprzową o godz. 16.00 wyserwowano łącznie 330 potraw.
Aby wynik konkursu grillowego był maksymalnie obiektywny skorzystano z zasad oceny Światowego Związku Barbecue, gdzie jury jest podzielone na Jury Techniczne złożone z grona profesjonalnych kucharzy, oceniających ekipy podczas pracy i degustując potrawy na stoiskach ekip, a także Jury Degustacyjne, które znajduje się w wyizolowanej części imprezy, nie mając kontaktu z zespołami oraz degustując potrawy serwowane w specjalnych, zakodowanych boxach. Suma punktów przyznanych przez Jury Degustacyjne i Techniczne jest wynikiem końcowym konkursu.
I miejsce – Hotel Malinowy Dwór – Świeradów Zdrój – nagroda 2500 zł oraz Puchar Prezydenta Miasta Jeleniej Góry
II miejsce – SETKA Bar – Wrocław – nagroda 1500 zł
III miejsce – Hotel Bornit – Szklarska Poręba – nagroda 1000 zł
Niedzielne uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha w Gnieźnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?