IV Festiwal Smaków Liczyrzepy 2015 to wydarzenie kulturalne w którym może uczestniczyć każdy. Dla uczestników i odwiedzających przygotowano szereg potraw z regionu. Jednym z ważniejszych punktów całego wydarzenia będzie oczywiście degustacja przygotowanych specjałów. Dodatkowo odbędą się również różnego rodzaju konkursy kulinarne, w tym najbardziej prestiżowy, pomiędzy zawodowymi kucharzami o tytuł Najlepszej Kuchni Liczyrzepy.
Organizatorzy IV Festiwalu Smaków Liczyrzepy nie zapomnieli również o najmłodszych. Dla dzieci przygotowano konkurs o tematyce krajoznawczo - turystycznej " W spiżarni Liczyrzepy". W ramach tego konkursu uczestnicy będą mięli za zadanie między innymi samodzielnie przygotować jedną z regionalnych potraw.
W tegorocznych konkursach kulinarnych zobaczymy:
Konkurencja na Najlepszą Kuchnię Liczyrzepy
1-
Koło Gospodyń Wiejskich Mysłakowice
2-
Restauracja Smaki Karkonoszy, Karpacz
3-
Koło Gospodyń Wiejskich Brzeźnica, gm. Bardo
Konkurs na Danie Liczyrzepy 2015
1-
Lidia Murawiak –Mysłakowice
2-
Halina Siekańska - Podgórzyn
3-
Katarzyna Pohorecka – Karpacz
4-
Maria Topolanek - Brzeźnica, gm. Bardo
Konkurs Pojedynek Mistrzów na Najlepsze Danie Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska 2015
1-
Martin Harcuba – Hotel Konradówka, Karpacz
2-
Gracjan Grobelski – Restauracja Zielony Piec, Leśna
3-
Paweł Szynka – Restauracja Smaki Karkonoszy, Karpacz
4-
Łukasz Majewski – Hotel Dębowy – Bielawa
Dla przypomnienia zwycięskie przepisy z poprzednich edycji...
Przepisy Zwycięskich Dań II Festiwalu Smaków Liczyrzepy 2013
PYZDRAKI PODGÓRZYŃSKIE
RECEPTURA NA 6 PORCJI:
•
5 kg ziemniaków - 2,5 kg ziemniaków gotowanych - 2,5 ziemniaków surowych
•
4 całe jajka
•
40 dag. białego sera
•
1 kg cebuli
•
1 kostka margaryny
•
30 dag. Mąki ziemniaczanej
•
2 łyżki mąki wrocławskiej, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, odkładamy 40 dag do farszu.
Surowe ścieramy na tarce na drobnych oczkach, odciskamy przez gazę, na spodzie naczynia z odciskanych ziemniaków osiadają skrobia, które dodajemy do ziemniaków.
Ziemniaki łączymy ze sobą. Dodajemy jajka, obie mąki, sól, pieprz i wyrabiamy.
2. Ser przepuszczamy przez maszynkę, łączymy z ziemniakami. Dodajemy podsmażoną cebulę (0,5 kg + 0,5 kg margaryny) doprawiamy solą i pieprzem.
3. Z ciasta odrywamy kawałki, nadziewamy farszem i formujemy jajowate kule, gotujemy w wysokim garnku w lekko osolonej wodzie – po wypłynięciu jeszcze 10 minut.
4. Pyzdraki wyjmujemy, wykładamy na talerz. Podajemy ze smażoną cebulką.
Jako dodatek – surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i sosem (ketchup + śmietana + szczypta majonezu)
Składnik-Ze składników wychodzi 6 porcji.
Dodatek – surówka
ZUPA GÓRSKA
RECEPTURA NA 10 PORCJI:
Mięso wieprzowe łopatka 700 dag.
Grzyb prawdziwek lub podgrzybek 2 dag. x 10
Warzywa z ogrodu u gospodarza 100 dag.
Marchew, pietruszka, seler
Kluseczki kładzione
Zioła (bazylia, imbir, rozmaryn, pietruszka, koper)-według uznania
Cebula 500 dag
Wywar z kości z łopatki 400 dag
PRZYGOTOWANIE
Bulion wieprzowy. Kroimy mięso wieprzowe łopatka, karczek od szynki wieprzowej smażymy do 50% i odstawiamy. Kroimy warzywa w talarki, lekko podsmażamy i l ugotowanym wywarem podlewamy. Świeże grzyby prawdziwki lub podgrzybki smażymy na oliwie z oliwek, grzyby suszone moczymy i lekko obgotowujemy. Cebule kroimy w średnią kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Po przygotowaniu wszystkich składników-po podsmażeniu ich łączy je razem dokładając do wywaru, gotujemy wszystko razem około 25 min. Na koniec odstawiamy i dodajemy świeżych ziół, wyciskamy czosnek wedle uznania. Dekorujemy i spożywamy.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?