Jakie potrawy serwowano w schroniskach w Karkonoszach ponad 100 lat temu? Karty dań były bardzo bogate

Paulina Gadomska
Paulina Gadomska
Archiwum Państwowe we Wrocławiu Oddział w Jeleniej Górze
Udostępnij:
Karty dań w karkonoskich schroniskach na przełomie XIX i XX wieku były wypełnione po brzegi. Było to o tyle niesamowite, że wszystkie składniki na potrawy dostarczane były przez karawany tragarzy, którzy pokonywali górskie trasy nawet trzykrotnie w ciągu jednego dnia. Jakie potrawy można był zjeść w schroniskach górskich w Karkonoszach na przełomie XIX i XX wieku? Materiały pochodzą z jeleniogórskiego Oddziału Archiwum Państwowego we Wrocławiu.

Górskie restauracje i schroniska Karkonoszy miały bardzo bogate karty dań na przełomie XIX i XX wieku. Były to potrawy, które nie wyróżniały się zbytnio od tych, co turyści mogli zjeść w restauracjach miejskich, ale były tu również dania o nazwach nawiązujących do miejscowej przyrody.

Produkty spożywcze do górskich lokali dostarczane były karawanami tragarzy. Czasem pokonywali trasę nawet trzy razy w ciągu dnia. Część produktów, takich jak mleko czy wołowina, pozyskiwano na miejscu. Prawie przy każdym schronisku była hodowla bydła.

Jakie potrawy można był zjeść w schroniskach górskich w Karkonoszach na przełomie XIX i XX wieku?

Schronisko na Śnieżce

W karcie dań (16- 20 czerwca 1923 r.) restauracji schroniska na Śnieżce znajdowało się pięć zup, w tym trzy rosoły; kilka sznycli wraz z miejscową specjalnością, czyli „Sznyclem Śnieżki”; różne pieczenie, np. sztufada z makaronem. Wśród różności można było zamówić m.in.: ryż na mleku z suszonymi śliwkami.

Ciepłe dania kuchnia serwowała do godz. 21:00. Potem można było zamówić tylko zimne zakąski: mięsa, sery – w tym ser Śnieżki, sałatki oraz kromki zwykłego chleba z masłem. Serwowano również sporo różnorodnych ciast.

Schronisko Dom Śląski

„Śląski Dom” w zimie oferował turystom: gulasz węgierski; pierś wołową z chrzanem lub zieloną fasolką; cielęcinę fricandeau w śmietanie; świeże języki wołowe z grzybami; kurczaka z ryżem i szparagami.

Schronisko „Luční bouda”

Karta dań była bardzo bogata. Serwowano zarówno posiłki gorące, jak i zimne, bogaty zestaw win, w tym prawdziwy francuski szampan oraz wiele innych napojów.

Schronisko „Nad Śnieżnymi Kotłami”

Schronisko oferowało turystom np. pieczoną gęś w cenie 1,5 marki za porcję; zupę szparagową za 40 fenigów; kotlet barani za 1,25 marki i w tej samej cenie sznycel wiedeński. Z zimnych potraw były m.in. sardynki w oleju z puszki za 1 markę, czy też różne wędliny gotowane na maśle w tej samej cenie.

Schronisko na Szrenicy

Jedno z najmłodszych karkonoskich schronisko wybudowano w latach 1921-1922. Zachowana karta dań tutejszej restauracji daje wyobrażenie o serwowanych posiłkach: 2 zupy, 8 dań mięsnych, 1 rodzaj ciasta, 3 desery/kompoty, 7 potraw na zimno oraz 15 różnych napojów, od herbaty, poprzez kawę, wino na ciepło po piwo i rum.
Kuchnia serwowało też posiłki do pokojów hotelowych, ale były one wówczas o 50% droższe.

Schronisko „Pod Łabskim Szczytem”

Obiekt dawnego schroniska od XVII w. pełnił rolę leśniczówki oraz strażnicy granicznej, w poł. XVIII w. przyjął pierwszych turystów. Określano go wówczas „Śląską Budą”, a gdy w 1787 r. jej właściciele wybudowali nowe schronisko na Hali Szrenickiej, temu zmieniono nazwę na „Stara Śląska Buda”.

Kuchnia serwowała potrawy podobne do tych w innych schroniskach, jednak w znacznie większej różnorodności. Szczególnie dużo było sałatek i kompotów, zaś na deser można było zamówić tort z bitą śmietaną. Jak wiele karkonoskich schronisk, tak i to posiadało odrębną kartę alkoholi i napitków.

„Smaki Karkonoszy, czyli archiwum od kuchni – dawne jadłospisy schronisk turystycznych” to wystawa Archiwum Państwowego we Wrocławiu Oddział w Jeleniej Górze, którą w całości można obejrzeć online. Zapraszamy TUTAJ

Jakie potrawy serwowano w schroniskach w Karkonoszach ponad ...

Paszport covidowy z krótszą datą ważności

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie