Kuchenne rewolucje, m.in. w Karpaczu, Zgorzelcu i Bolesławcu. Które się udały, a które nie? Lustrujemy nasz region!
Pod Złotym Aniołem w Bolesławcu (sezon 11, odcinek 3)
Restauracja Pod Złotym Aniołem mieści się w przy Rynku w Bolesławcu. Zabytkowa kamienica "Pod Złotym Aniołem" kryje najstarszą w mieście restaurację o tej samej nazwie. Jej historia sięga XIV wieku!
Restauracja z ponad 200-letnią tradycją od lat zamiast tradycyjnych dań serwowała... dania kuchni włoskiej, głównie pizze. Po Kuchennych Rewolucjach jednym z flagowych dań restauracji Pod Złotym Aniołem po Kuchennych Rewolucjach miało być "śląskie niebo", którego receptura znana jest na Dolnym Śląsku od 400 lat.
Wspomniane wyżej "śląskie niebo" to - jak tłumaczyła Magda Gessler - suszone owoce (morele i gruszki) oraz wędzonka, zatopione w zredukowanej śmietance zmieszanej z masłem klarowanym i cukrem. W Bolesławcu podała je z pampuchami i zapiekanką z ziemniaków, grzybów i selera.