Minister rolnictwa i rozwoju wsi prowadzi listę produktów tradycyjnych.Jest ich już 1120 i ciągle przybywa nowych. Kuchnia dolnośląska na tej liście to 38 kulinarnych specjałów. - Niezwykła różnorodność dolnośląskich produktów i potraw jest wyrazem wielokulturowości naszego regionu, bogactwa zwyczajów i tradycji pochodzących z całej Polski oraz przywiezionych z zagranicy. Produkty tradycyjne z Dolnego Śląska tworzą niepowtarzalną mozaikę smaków i tradycji - mówi Rafał Jurkowlaniec, marszałek województwa dolnośląskiego.
Oto kilka wybranych produktów i potraw regionalnych kuchni Dolnego Śląska.
Twaróg sudecki.
Wytwarzany w Kamiennej Górze według tradycyjnej receptury już od 1945 roku. Może być składnikiem wielu prostych, pożywnych potraw, jak np. ziemniaki z twarogiem i olejem lnianym, które dawniej były przysmakiem tkaczy lnu zamieszkujących kamiennogórską ziemię.
Wino śląskie. Pierwsze wzmianki o uprawach winorośli na Dolnym Śląsku pochodzą z okresu średniowiecza. Około 1150 roku w Środkowej Europie winne krzewy na cele kultowe uprawiało się od Berlina po Toruń. Na Śląsku klasztory produkowały wino mszalne, m.in. w Trzebnicy i Lubiążu.
Z kolei Środa Śląska, gdzie początki uprawy winorośli sięgają 1216 roku, przez ponad 200 lat była znana jako miasto wina, o czym do dziś przypomina herb miejski. W XV wieku na Śląsku nastąpiła klęska nieurodzaju. Toczące się wojny też nie sprzyjały rozwojowi upraw. W konsekwencji winorośl hodowano już tylko w małych, przydomowych winniczkach. Winnica w Miękini niejako przywraca tradycję upraw na większych powierzchniach w tym regionie. Powstają tu wina takie jak np. Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc czy Merlot i Zweigelt.
Chleb gogołowicki - w kuchni dolnośląskiej Chleb wypiekany jest od trzech pokoleń przez rodzinę, która przybyła na Dolny Śląsk z Kresów Wschodnich i osiadła we wsi Gogołowice pod Miliczem. Jest robiony na zakwasie i wypiekany trzy razy w tygodniu na liściach kapusty lub chrzanu w opalanym drewnem piecu szamotowym. Ma on grubą, bardzo chrupiącą skórkę i bardzo długo zachowuje świeżość.
Mąka używana do wypieku chleba pochodzi z własnego gospodarstwa producenta. Produkt został doceniony przez jury wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, gdzie zajął pierwsze miejsce.
Kuchnia dolnośląska - sam spróbuj - zobacz też przepis na:
- WAR ZE ZLEPIAŃCAMI
- CZARNE GOŁĄBKI KRUŻEWNICKIE
Czytaj też: TWÓJ PRZEPIS W GAZECIE WROCŁAWSKIEJ
War ze zlepieńcami
Potrawa nagrodzona ogólnopolską nagrodą Perła w 2012 roku
Składniki:
- warzywa do bulionu (marchew, pietruszka, seler, por),
- liść laurowy,
- kminek,
- skwarki,
- 1 l sok z kapusty,
- 1 kg mięsa wieprzowego do farszu pierogowego,
- mąka,
- woda.
Sposób przyrządzenia
W 3 litrach wody gotujemy warzywa na bulion, przyprawiamy, dolewamy 1 l soku odciśniętego z kwaszonej kapusty. Zagotowujemy i dodajemy kminek. Mielimy mięso na farsz, zarabiamy ciasto na pierogi. Lepimy pierogi, gotujemy we wrzątku. Do bulionówek nakładamy pierogi i zalewamy warem, dodajemy skwarki, posypujemy koperkiem i serwujemy. To tanie danie obiadowe w upalne dni dodatkowo gasiło pragnienie i dostarczało witamin ciężko pracującym na roli.
Gdzie można zjeść ten przysmak kuchni dolnośląskiej? Karczma Łemkowska, ul. Grabiszyńska 251E, Wrocław.
Zobacz też przepis na CZARNE GOŁĄBKI KRUŻEWNICKIE
Czytaj też: TWÓJ PRZEPIS W GAZECIE WROCŁAWSKIEJ
Czarne gołąbki krużewnickie
Potrawa wpisana na Listę ProduktówTradycyjnych
Składniki:
- kapusta biała,
- kasza gryczana,
- ziemniaki gotowane,
- jajko,
- czosnek,
- cebula,
- mięso wieprzowe,
- boczek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przyrządzenia
Prażymy kaszę na patelni. Dodajemy tłuszcz i sól, po czym zalewamy wodą w proporcji 1 l na 1 kg kaszy. Następnieprzygotowujemy farsz: mielimy mięso, smażymy cebulę, gotujemy i rozdrabniamy ziemniaki. Ze wszystkich składników farszu formujemy jednolitą masę. Parzymy osolonym wrzątkiem główki kapusty i wycinamy z nich twarde części liści. Farsz zawijamy w liście kapusty i formujemy z nich podłużne, regularne kształty. Tak ukształtowane gołąbki wkładamy do garnka, na dnie którego znajdują się liście kapusty. Całość zagotowujemy i przekładamy do piekarnika.
Gdzie można zjeść ten przysmak kuchni dolnośląskiej? Gospodarstwo agroturystyczne "U Haneczki", Barcinek 95.
Zobacz też przepis na WAR ZE ZLEPIAŃCAMI
Czytaj też: TWÓJ PRZEPIS W GAZECIE WROCŁAWSKIEJ
Kuchnia dolnośląska w Twoim domu? Opowiedz nam o przysmakach, które Ty przyrządzasz!
Zapraszamy wszystkich naszych Czytelników do udziału w akcji "W poszukiwaniu dolnośląskich smaków". Będziemy się starali przez najbliższe tygodnie (dzięki Państwa cennej pomocy) znaleźć produkty i potrawy, które są charakterystyczne dla Dolnego Śląska. Już od dzisiaj czekamy na propozycje. Przysyłajcie je mailem (na adres: [email protected]) i zwykłymi listami lub na kartkach pocztowych (na adres: Redakcja "Gazety Wrocławskiej", ul. św. Antoniego 2/4, brama B, III piętro, 50-073 Wrocław, z dopiskiem "Dolnośląskie smaki"). Przez ten czas Gazeta Wrocławska co czwartek będzie publikować na swoich łamach przepisy na dolnośląskie smakołyki i zgłaszane przez Państwa regionalne produkty.
Akcja potrwa do 1 października.
Kuchnia dolnośląska - sam spróbuj - zobacz też przepis na:
- WAR ZE ZLEPIAŃCAMI
- CZARNE GOŁĄBKI KRUŻEWNICKIE
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?