Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lodówka Społeczna działa przy Kociewskim Centrum Zdrowia

Kinga Furtak
Kinga Furtak
Wideo
od 16 lat
Mądre korzystanie z żywności to sztuka! W śmietnikach wciąż ląduje za duża ilość jedzenia. Skala tego procederu jest przerażająca. Zwrócili na to uwagę pracownicy Kociewskiego Centrum Zdrowia, którzy postanowili stworzyć Lodówkę Społeczną Już dziś można z niej korzystać. Znaleźć tam można wiele ciekawych i odżywczych produktów.

Lodówka Społeczna znajduje obok Szpitalnego Oddziału Ratunkowego. To pierwsze takie miejsce w powiecie starogardzkim, w którym można dzielić się żywnością.

- Niemarnowanie jedzenia a jednocześnie pomoc potrzebującym to temat szalenie ważny społecznie, dlatego zachęcamy do korzystania z naszej lodówki wszystkie osoby, które znajdują się w trudnej sytuacji. Oczywiście zachęcamy również do jej uzupełniania, bo dzielenie się jest dobre. Każdy może zarówno wnieść coś od siebie, jak też skorzystać z dobrodziejstw, jakie się tam znajdują - mówią organizatorzy tej inicjatywy, czyli pracownicy KCZ.

Regulamin korzystania z Lodówki Społecznej Kociewskiego Centrum Zdrowia

- z Lodówki Społecznej KCZ może korzystać każdy, kto tego potrzebuje,
- do lodówki wkładamy tylko jedzenie przydatne do spożycia z aktualną datą ważności,
- potrawy płynne, półpłynne i podobne umieszczamy w szczelnym pojemniku tak, aby przy ich wyjmowaniu nic się nie rozlało,
- produkty o charakterystycznym zapachu wkładamy do szczelnych opakowań,
- jeśli w przygotowanym produkcie występują alergeny, piszemy to wyraźnie na opakowaniu,
- nie bierzemy wszystkiego – dzielimy się jedzeniem z innymi potrzebującymi,
- nie niszczymy lodówki, nie oklejamy jej swoimi ulotkami,
- Kociewskie Centrum Zdrowia udostępnia lodówkę i bierze odpowiedzialność za utrzymanie w niej czystości. Nie bierze natomiast odpowiedzialności za stan zgromadzonych w niej produktów

W lodówce można zostawić:

- produkty, które nie przekroczyły daty minimalnej trwałości,
- produkty zapakowane lub w pojemnikach,
- produkty suche, napoczęte – starannie zapakowane, np. torebka ciastek, mąki lub ryżu,
- wyroby własne, na przykład ciasto lub zupę – starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym krótkim opisem potrawy i datą przygotowania,
- produkty, które wymagają schłodzenia, należy dostarczyć w przenośnej lodówce lub torbie termicznej (takie produkty są opisane na etykiecie: „przechowywać w temperaturze od +2 do +8 stopni Celsjusza” lub „przechowywać w warunkach chłodniczych”)
- produkty, które można zjeść samemu.

Do lodówki nie należy wkładać:

- alkoholu
- produktów przeterminowanych, którym skończył się termin przydatności do spożycia
- produktów z oznakami zepsucia, nietypowym zapachem lub kolorem, nadgniłych, nadpleśniałych, opakowań z wydętym wieczkiem,
- produktów, które miały kontakt z pleśnią, odpadami spożywczymi lub komunalnymi,
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które znajdowały się poza lodówką ponad 30 minut
- otwartych puszek, konserw, słoików z przetworami itp.
- produktów zawierających surowe jaja (w tym budynie, kremy, majonezy domowej roboty itp.),
- wyrobów z niepasteryzowanego mleka z wyjątkiem serów i jogurtów,
- surowego mięsa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na starogardgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto