Lodówka Społeczna znajduje obok Szpitalnego Oddziału Ratunkowego. To pierwsze takie miejsce w powiecie starogardzkim, w którym można dzielić się żywnością.
- Niemarnowanie jedzenia a jednocześnie pomoc potrzebującym to temat szalenie ważny społecznie, dlatego zachęcamy do korzystania z naszej lodówki wszystkie osoby, które znajdują się w trudnej sytuacji. Oczywiście zachęcamy również do jej uzupełniania, bo dzielenie się jest dobre. Każdy może zarówno wnieść coś od siebie, jak też skorzystać z dobrodziejstw, jakie się tam znajdują - mówią organizatorzy tej inicjatywy, czyli pracownicy KCZ.
Regulamin korzystania z Lodówki Społecznej Kociewskiego Centrum Zdrowia
- z Lodówki Społecznej KCZ może korzystać każdy, kto tego potrzebuje,
- do lodówki wkładamy tylko jedzenie przydatne do spożycia z aktualną datą ważności,
- potrawy płynne, półpłynne i podobne umieszczamy w szczelnym pojemniku tak, aby przy ich wyjmowaniu nic się nie rozlało,
- produkty o charakterystycznym zapachu wkładamy do szczelnych opakowań,
- jeśli w przygotowanym produkcie występują alergeny, piszemy to wyraźnie na opakowaniu,
- nie bierzemy wszystkiego – dzielimy się jedzeniem z innymi potrzebującymi,
- nie niszczymy lodówki, nie oklejamy jej swoimi ulotkami,
- Kociewskie Centrum Zdrowia udostępnia lodówkę i bierze odpowiedzialność za utrzymanie w niej czystości. Nie bierze natomiast odpowiedzialności za stan zgromadzonych w niej produktów
W lodówce można zostawić:
- produkty, które nie przekroczyły daty minimalnej trwałości,
- produkty zapakowane lub w pojemnikach,
- produkty suche, napoczęte – starannie zapakowane, np. torebka ciastek, mąki lub ryżu,
- wyroby własne, na przykład ciasto lub zupę – starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym krótkim opisem potrawy i datą przygotowania,
- produkty, które wymagają schłodzenia, należy dostarczyć w przenośnej lodówce lub torbie termicznej (takie produkty są opisane na etykiecie: „przechowywać w temperaturze od +2 do +8 stopni Celsjusza” lub „przechowywać w warunkach chłodniczych”)
- produkty, które można zjeść samemu.
Do lodówki nie należy wkładać:
- alkoholu
- produktów przeterminowanych, którym skończył się termin przydatności do spożycia
- produktów z oznakami zepsucia, nietypowym zapachem lub kolorem, nadgniłych, nadpleśniałych, opakowań z wydętym wieczkiem,
- produktów, które miały kontakt z pleśnią, odpadami spożywczymi lub komunalnymi,
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które znajdowały się poza lodówką ponad 30 minut
- otwartych puszek, konserw, słoików z przetworami itp.
- produktów zawierających surowe jaja (w tym budynie, kremy, majonezy domowej roboty itp.),
- wyrobów z niepasteryzowanego mleka z wyjątkiem serów i jogurtów,
- surowego mięsa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?