W gospodarstwie ekologicznym „Kozia Łąka” sery powstają od 7 lat. Ręcznie powstaje tu m.in. pleśniowa -„Łomnicka Grań”, ser typu feta - : „Fetysz Kozi” i sery typu camembert.
- Mamy też sery, które dojrzewają u nas przez 6 miesięcy. Te sery charakteryzują się wyrazistym smakiem i zapachem – mówi Aleksandra Stankowska z gospodarstwa Kozia Łąka.
Mleko pochodzi od stada, liczącego 120 kóz. W 2010 r. ser „Kozi Łomnicki” został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów tradycyjnych.
Łomnica Kiermasz Wiosenny
W pałacowej piekarni podczas kiermaszu trwała produkcja wielkanocnych mazurków. Maja Ligęza zapewnia, że wypieki są przygotowywane tylko na bazie naturalnych produktów.
- Choć do świąt mamy jeszcze trochę czasu, mazurki możemy przygotowywać z wyprzedzeniem. Jak trochę poleżą są lepsze. Kruche ciasto nasiąknie smakiem – tłumaczy pani Maja.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?