18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Łomnica: Kiermasz Wiosenny smakowicie zakończył zimę

Rafał Święcki
Łomnica Kiermasz Wiosenny: Choć aura była kapryśna w sobotę i niedzielę w Łomnicy zorganizowano „Kiermasz Wiosenny”. W folwarku przy pałacu Łomnica przyjechali wytwórcy regionalnych specjałów. Gospodarzy godnie reprezentowali wytwórcy smakowitych kozich serów z Łomicy.

W gospodarstwie ekologicznym „Kozia Łąka” sery powstają od 7 lat. Ręcznie powstaje tu m.in. pleśniowa -„Łomnicka Grań”, ser typu feta - : „Fetysz Kozi” i sery typu camembert.

- Mamy też sery, które dojrzewają u nas przez 6 miesięcy. Te sery charakteryzują się wyrazistym smakiem i zapachem – mówi Aleksandra Stankowska z gospodarstwa Kozia Łąka.

Mleko pochodzi od stada, liczącego 120 kóz. W 2010 r. ser „Kozi Łomnicki” został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów tradycyjnych.

Łomnica Kiermasz Wiosenny

W pałacowej piekarni podczas kiermaszu trwała produkcja wielkanocnych mazurków. Maja Ligęza zapewnia, że wypieki są przygotowywane tylko na bazie naturalnych produktów.
- Choć do świąt mamy jeszcze trochę czasu, mazurki możemy przygotowywać z wyprzedzeniem. Jak trochę poleżą są lepsze. Kruche ciasto nasiąknie smakiem – tłumaczy pani Maja.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jeleniagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto