Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Włoski makaron, czyli pasta, to produkt powstający ze...
fot. beemde/pixabay.com

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron włoski

Włoski makaron, czyli pasta, to produkt powstający ze specjalnych gatunków pszenicy o wysokiej zawartości białka glutenowego, nazywanej pszenicą durum (twardą). Często określa się go także jako makaron z semoliny. Prawdziwy makaron tego typu nie zawiera innych dodatków oprócz wody. Jest dobrym źródłem białka, polecanym wszystkim osobom dobrze tolerującym gluten.

W 100 g: 350-370 kcal, 12-13 g białka, 1,5 g tłuszczu, 72-74 g węglowodanów, 3 g błonnika.

Zobacz również

Pożar w Wasilkowie. Ewakuowano 60 osób!

Pożar w Wasilkowie. Ewakuowano 60 osób!

Toruń. Pożegnanie maturzystów. Jak ogólniaki wypadły w zeszłym roku na egzaminach?

Toruń. Pożegnanie maturzystów. Jak ogólniaki wypadły w zeszłym roku na egzaminach?

Polecamy

Solina w pigułce: Idealne miejsca na krótki wypad nad jezioro

Czekałeś na to w WhatsApp? Nowe funkcje powinny ci się spodobać!

Czekałeś na to w WhatsApp? Nowe funkcje powinny ci się spodobać!

Polski gigant na czele rankingu najlepszych aquaparków w Europie

Polski gigant na czele rankingu najlepszych aquaparków w Europie