Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czekoladowe muffinki na mikołajki. Prosty przepis na słodki przysmak. Zobacz, jak zrobić babeczki krok po kroku

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Mikołajkowe muffinki to pomysł na pyszny i smakowity prezent na dzień św. Mikołaja lub święta. Zobacz, jak możesz je prosto i szybko zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Mikołajkowe muffinki to pomysł na pyszny i smakowity prezent na dzień św. Mikołaja lub święta. Zobacz, jak możesz je prosto i szybko zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Zbliżają się święta. Taką radosną okazję najlepiej uczcić pysznymi, domowymi smakołykami. Podpowiadamy, jak zrobić mikołajkowe muffinki. Czekoladowe babeczki z cytrynowym kremem maślanym z pewnością zasmakują wszystkim amatorom słodkości. Sprawdź nasz prosty przepis i przygotuj mikołajkowe muffinki.

W skrócie

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. By uczcić szczodrość św. Mikołaja, warto sprezentować sobie lub bliskim drobny upominek. Bardzo dobrym pomysłem są domowe słodkości. Proponujemy przygotować mikołajkowe muffinki.

Prosty przepis na mikołajkowe muffinki

Liczba porcji: 15 muffinek,
Czas przygotowania 30 minut, pieczenie: 20 minut, dekorowanie: 10 minut

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 70 g cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 75 g masła,
  • 200 ml mleka,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • krem maślany: 200 g masła, 150 g cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, czerwony barwnik spożywczy.
Czekoladowe muffinki udekorowane kremem maślanym na kształt czapeczki św. Mikołaja z pewnością zasmakują wszystkim łasuchom. Smacznego!
Czekoladowe muffinki udekorowane kremem maślanym na kształt czapeczki św. Mikołaja z pewnością zasmakują wszystkim łasuchom. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Jak przygotować mikołajkowe muffinki?

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuść masło i przestudź.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sodę oczyszczoną, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj.
  3. W drugiej misce wymieszaj jajko, jogurt mleko i masło.
  4. Do sypkich składników z dużej miski dodaj płynne i wymieszaj szybko łyżką.
  5. Foremki na muffinki wypełnij do 2/3 wysokości. Piecz w 180 stopniach około 20 minut.

Nasza rada: ciasta na muffinki nie musisz mieszać bardzo dokładnie, dzięki temu będą lżejsze.

Podstawowy krem maślany do babeczek

  1. Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) zmiksuj z cukrem pudrem przez ok. 5 minut.
  2. Kiedy krem stanie się puszysty, dodaj do niego sok z cytryny. Gotowe!

Nasza rada: przed dodaniem cukru pudru do masła przesiej go, by nie miał żadnych grudek.

Dekorowanie mikołajkowych muffinek

  1. Do rękawa cukierniczego odłóż ok. 3 łyżki kremu maślanego. Do pozostałej masy dodaj kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego.
  2. Przełóż krem do drugiego rękawa cukierniczego. Możesz użyć także papieru do pieczenia zwiniętego w rulon lub woreczka (napełnij woreczek i odetnij róg).
  3. Zacznij od kolorowej masy. Dekoruj muffinkę na wzór czapeczki.
  4. Następnie dodaj ozdoby z białego kremu.
  5. Na koniec możesz dodać gotową dekorację z czekolady, w kształcie św. Mikołaja. Mikołajkowe muffinki gotowe. Smacznego!

Nasza rada: do zabarwienia kremu możesz użyć także zagęszczonego soku z malin, żurawiny lub wiśni. Krem zyska czerwony kolor, a do tego ciekawy smak.

Dekorowanie muffinek

Krem maślany, zwany także lukrem maślanym, to klasyczny i podstawowy krem przygotowywany do dekoracji tortów i babeczek. Robi się go bardzo prosto, jest stabilny, utrzymuje kształt i może być długo przechowywany. Jest bardzo słodki. Pyszne czekoladowe babeczki udekorowane kremem maślanym na kształt czapeczki św. Mikołaja. Dodatkowo muffinki możemy ozdobić gotowymi, jadalnymi ozdobami. W sklepach można obecnie znaleźć wiele gotowych, czekoladowych, świątecznych ozdób, m.in. w kształcie gwiazdek, śnieżynek, św. Mikołaja, bałwanka czy renifera.

Jeśli nie przepadasz za słodkościami, warto udekorować muffinki kremem z mascarpone i bitej śmietany. Wystarczy 150 g śmietany 30 proc. ubić z 2 łyżkami cukru pudru i dodać 250 g serka mascarpone.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Czekoladowe muffinki na mikołajki. Prosty przepis na słodki przysmak. Zobacz, jak zrobić babeczki krok po kroku - Strona Kuchni

Wróć na jeleniagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto