Najlepsze burgery w Jeleniej Górze. Oto nasza subiektywna lista jeleniogórskich restauracji serwujących najlepsze hamburgery
Burgery stały się jednym z najbardziej popularnych fast foodów na świecie. Jelenia Góra nie jest tu wyjątkiem. Są restauracje specjalizujące się w burgerach albo takie, które serwują je obok innych dań.
Ranking burgerowni w Jeleniej Górze
- Kobe Grill House przy pl. Ratuszowym 42/43
Wielkie i smaczne burgery to tutaj podstawa. Choć tanio nie jest (a teraz podrożało). Za wypasionego burgera z frytkami trzeba zapłacić około 40 złotych. - American Burger, ulica Różyckiego 4
Ceny podobne co w Kobe. Jakość także. Ulubione miejsce motocyklistów. - Burger Station, ulica 1 Maja 77 B
Świeże i dobrze doprawione burgery. Ceny przystępne. - Sofa Piwo& Burger, plac Ratuszowy 13/14
Bardzo przyzwoite burgery, a ceny nie zwalają z nóg. - Pulled-Szarpnij to, Podwale 25
Przepyszne hamburgery, miła i szybka obsługa. Czego chcieć więcej?
Podwale 25 - Cafeina, ulica Ogińskiego 1
Duży wybór dodatków. Smacznie. - McDonalds, ulica Grunwaldzka 12
Ciągle są tu kolejki, co świadczy o tym, że burgery mają wzięcie. Cena też się liczy w tym przypadku - Doner Kebab, ulica Grunwaldzka 41
Serwują nie tylko kebaby, ale także dobre burgery - Planeta Burgera, Galeria Sudecka
Tu można samemu skomponować burgera. Wybiera się bułkę, kotlety i dodatki. Można się najeść. - Green House, ulica Moniuszki
Tu serwują wegańskie burgery. Bardzo smaczne. Nareszcie pojawiła się w Jeleniej Górze opcja dla miłośników burgerów, którzy nie jedzą mięsa.
Skąd wzięły się burgery?
Danie pochodzi z Hamburga. W XIX wieku popularną przekąską była w tym niemieckim mieście bułka z nadzieniem z mielonego mięsa wołowego, czyli „Hamburger Rundstück”. Statki z Hamburga docierały do portu w Nowym Jorku. Amerykańskie restauracje, aby przyciągnąć marynarzy z Niemiec, zaczęły serwować steki na styl niemiecki. Potem danie ulepszano.
Trwa spór, kto pierwszy podał bułkę z wołowiną, cebulą i sosem. Amerykanie Frank i Charles Menches w 1885 roku zaczęli sprzedawać kanapki z mieloną wołowiną, ketchupem i plastrami cebuli. Swoją kanapkę nazwali hamburgerem na cześć miasta Hamburg w stanie Nowy Jork. W tym samym roku Charlie Nagreen sprzedawał na targach kotlet pomiędzy dwiema kromkami chleba, aby zwiedzający mogli jednocześnie jeść i podziwiać wystawy.
Kolejni restauratorzy ulepszali recepturę i dzisiaj burgery są w menu prawie każdej restauracji i baru.
Po czym poznać dobrego burgera?
- Mięso musi być świeże i wysokiej jakości. Po zmieleniu powinno być odpowiednio uformowane w dwucentymetrowe kotlety lub nieco grubsze.
- Mięso do burgera powinno być smażone na grillu, a nie na patelni w głębokim tłuszczu, mikrofalówce czy piekarniku. Stopień wysmażenia, to już wybór klienta.
- Bułka jest równie ważnym składnikiem, co mięso. Powinna być lekko chrupiąca, nie gumowata. Nie może zdominować burgera.
- Dodatki do burgera też są ważne. W tym wypadku nie liczy się ilość dodatków, a ich jakość W najbardziej klasycznym burgerze powinny się znaleźć: ser, sałata, cebula, pikle.
W dobrym burgerze może pojawić się połączenie musztardy i ketchupu (lub majonezu) albo inny sos przygotowany w restauracji, np BBQ. Nie korzysta się w gotowców.
Zobaczcie zdjęcia najlepszych burgerów serwowanych w Jeleniej Górze
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?