Najlepsze ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Przepis jest niezwykle prosty. Smak? Palce lizać!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto jogurtowe z truskawkami i borówkami gotowe.
Ciasto jogurtowe z truskawkami i borówkami gotowe. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Lubisz ciasto jogurtowe z owocami? Jeśli tak, to mamy dla ciebie dziecinnie prosty przepis. Ciasto jogurtowe z truskawkami, borówkami i kruszonką zachwyci twoich gości. A co istotne, zrobisz je w zaledwie 20 minut. Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak przygotować ciasto jogurtowe z truskawkami krok po kroku. Smacznego!

Spis treści

Truskawki są pyszne i zdrowe

Truskawki to dla wielu ulubione owoce lata. Można z nich przygotować konfitury, ciasta, desery, lody, a także dodać je do sałatek. Cenimy je nie tylko za smak, ale również za wartości odżywcze.

Truskawki stanowią cenne źródło witamin i składników mineralnych.

- Truskawki są lepszym źródłem witaminy C niż cytrusy – 100 g dojrzałych truskawek dostarcza ok. 70 mg tej witaminy! Warto też zaznaczyć, że dojrzałe owoce zawierają nawet 20% więcej witaminy C niż owoce dojrzewające, zatem truskawki warto jeść w pełni dojrzałe - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Truskawki są źródłem:

  • witaminy C,
  • witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP),
  • witaminy A,
  • żelaza,
  • wapnia,
  • fosforu,
  • potasu,
  • magnezu,
  • manganu.

Truskawki mają niski indeks glikemiczny i mało kalorii - w 100 g owoców jest ok. 32 kcal. Owoce te m.in. wspierają układ odpornościowy i układ krążenia, obniżają poziom cholesterolu, działają moczopędnie i wspomagają pracę jelit.

Ciasta i desery z truskawkami

Truskawki w kuchni warto wykorzystywać m.in. do przygotowania pysznych ciast i deserów. Możesz skorzystać z naszych przepisów i zrobić np.:

Mamy dla Ciebie przepis na szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami. Dodatek borówek doda mu koloru, a maślana kruszonka nieco wyrazistości. Jeśli jesteś fanem bardzo słodkich wypieków, to po wystudzeniu możesz ozdobić swój wypiek lukrem lub cukrem pudrem.

Nasza rada: w przygotowaniu ciasta jogurtowego ważne jest, by wszystkie składniki (a w szczególności jogurt) miały temperaturę pokojową. Wyjmij je na blat kuchenny na minimum godzinę przed pieczeniem. W innym wypadku, ciasto może mieć tzw zakalec.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami i borówkami:

Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami i borówkami

(czas przygotowania : ok. 20 minut + pieczenie 50 minut)

Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj połówki truskawek i borówki.
Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj połówki truskawek i borówki. Katarzyna Puczyńska

Składniki:
(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 300 g jogurtu naturalnego

  • 340 g mąki pszennej

  • 70 ml oleju roślinnego

  • 3 jajka

  • 150 g cukru

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 16 g cukru waniliowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • truskawki

  • borówki

    kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej

  • 60 g szklanki cukru

  • 50 g masła

Jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami i borówkami?

  1. Zacznij od umycia i wysuszenia owoców.
  2. Zrób kruszonkę: rozpuść masło i zalej nim wymieszaną mąkę z cukrem, rozdrobnij palcami.
  3. Wybij jajka do miski i utrzyj je z cukrem i wanilią na jasną i puszystą masę.
  4. Następnie wąskim strumieniem wlej olej, nie przerywając mieszania. Dodaj jogurt.
  5. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj już na mniejszych obrotach, tylko aż składniki się połączą.
  6. Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Na wierzchu poukładaj połówki truskawek i borówki.
  8. Posyp ciasto kruszonką i piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 50 minut.
  9. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe: jeśli po wbiciu patyczka w ciasto jest on suchy, to znak, że ciasto się upiekło i można je wyjąć z piekarnika.

Ciasto jogurtowe z owocami gotowe. Smacznego!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Nie róbmy zapasów, szukajmy promocji KOMENTARZ

Materiał oryginalny: Najlepsze ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Przepis jest niezwykle prosty. Smak? Palce lizać! - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie