6 z 16
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Marchewka ma dużo więcej kolorów, niż mogłoby się nam...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/5f/a7/64903d67b9d97_o_large.jpg)
fot. Unsplash.com
Niebieska dynia, a może żółte buraki? Nietypowe kolory znanych warzyw i owoców mogą cię zaskoczyć!
Kolorowe marchewki
Marchewka ma dużo więcej kolorów, niż mogłoby się nam wydawać. Na przykład żółta jest bliskowschodnią odmianą pomarańczowej. Żółte marchewki są słodsze i mają inne składniki odżywcze, więcej luteiny i mniej betakarotenu niż pomarańczowe. Poza tym marchewka może być też fioletowa, czerwona i biała. Co ciekawe, aż do końca XVI wieku, kiedy to Holendrzy wyhodowali słodką, pomarańczową marchewkę, prawie wszystkie uprawiane marchewki miały głęboki, ciemny fiolet.