Na skróty
Pierś z kurczaka na obiad
Pieczone piersi z kurczaka w cieście francuskim to pomysł na smaczny i efektowny obiad. Jest to także danie bardzo szybkie do zrobienia. Wystarczy wypełnić filety farszem, zawinąć w ciasto i wstawić do pieczenia.
Proponujemy nadziewać filety:
- szpinakiem
- serem mozzarella
- suszonymi pomidorami
Mamy dla ciebie przepis z dokładnymi wskazówkami krok po kroku jak przygotować piersi z kurczaka w cieście francuskim. To pomysł na sycący i pyszny obiad. Warto podać go z porcją ulubionej sałatki. Możesz skorzystać z naszych przepisów i zrobić np.:
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować piersi z kurczaka w cieście francuskim:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim
(porcja dla 4 osób, czas przygotowania : ok. 15 minut, czas pieczenia: ok. 40 minut)

Piecz na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku na 180 stopni, przez ok. 40 min. Katarzyna Puczyńska
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka ok. 600 g
- opakowanie ciasta francuskiego 375 g
- 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 6 plastrów suszonych pomidorów w oleju
- 1 duży ząbek czosnku
- 80 g sera mozzarella lub innego ulubionego sera np. feta, gouda
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
Jak zrobić piersi z kurczaka w cieście francuskim?
- Filety z kurczaka podziel w poprzek tworząc "kieszonkę".
- Posyp je solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki.
- Na patelni podsmaż szpinak, dodaj masło i posiekany ząbek czosnku. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
- Mozzarelle w kostce pokrój na plastry lub zetrzyj na tarce.
- Pomidorki wyjmij z zalewy i posiekaj na paseczki.
- Filety z kurczaka nadziewaj szpinakiem, pomidorkami i serem.
- Ciasto francuskie podziel na dwa kwadraty. Połóż na nich filety z kurczaka.
- Ponacinaj brzegi ciasta pod kątem, tworząc paseczki. Składaj paski na zakładkę, delikatnie dociskając złączenia.
- W małej miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch ciasta francuskiego.
- Piecz na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku na 180 stopni Celsjusza, przez ok. 40 minut.
- Każdy filet podziel na pół. Podawaj z porcją surówki.
Obiad gotowy. Życzymy smacznego!
Zobacz także: Kulebiak na Boże Narodzenie. Przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami. Dodaj szczyptę mielonego kminku i zobacz efekt
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Rewelacyjna sałatka z młodych ziemniaków. Niezawodna do dań z grilla
- Wyśmienity tort czekoladowy, który zawsze się udaje. Wypróbuj przepis
- Tradycyjny sernik na rodzinne święta. Znakomity przepis, który zawsze się udaje
- Szybkie serniczki na deser. Znakomity przepis
- Makowa panienka na deser. Zobacz przepis na ciasto z brzoskwiniami
- Sernik czy mazurek? Ranking najpopularniejszych ciast na Wielkanoc
Gotuj smacznie i zdrowo!
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?