Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Remontują świeradowski Spichlerz. Ruszy w nim produkcja naturalnych soków, dżemów i miodu. Inwestycja jest warta 1,2 mln złotych

OPRAC.:
Justyna Orlik
Justyna Orlik
Roland Marciniak/Facebook
1,2 mln zł to kwota, jaką przeznaczono na remont Spichlerza, znajdującego się w uzdrowiskowym Świeradowie Zdroju. Budowa Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego powstaje z inicjatywy stowarzyszenia "Spichlerz", które pozyskało dotację z funduszy UE na uruchomienie produkcji kulinarnych produktów lokalnych.

Produkcja kulinarnych produktów lokalnych w Świeradowie Zdroju

W planach stowarzyszenia jest uruchomienie tłoczni soków z możliwością pasteryzacji i butelkowania, produkcja konfitur, dżemów, oleju tłoczonego na zimno, kremowania miodów i ich mieszania, wypiek opłatków uzdrowiskowych, a także budowa kuchni przeznaczonej pod warsztaty dla najmłodszych: "Poznajemy izerskie smaki".

Takiej inwestycji w Świeradowie Zdroju jeszcze nie było. Gmina Świeradów-Zdrój udzieliła wsparcia projektowi w kwocie pomysłowi 750 tys. zł: 450 tys. na remont elewacji budynku i wykonanie wentylacji oraz 300 tys. pożyczki z budżetu gminy na prefinansowanie wydatków (ta kwota wróci do budżetu gminy z funduszu UE). Stowarzyszenie Spichlerz odpłatnie dzierżawi obiekt od gminy.

- Ten projekt, to szansa dla mieszkańców, wytwórców lokalnych przysmaków na własną produkcję. Tutaj każdy będzie mógł legalnie produkować i wprowadzić do sprzedaży swój kulinarny produkt lokalny. - informuje burmistrz Świeradowa, Ronald Marciniak.

Zobaczcie, na jakim etapie są prace remontowe!

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jeleniagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto