Produkcja kulinarnych produktów lokalnych w Świeradowie Zdroju
W planach stowarzyszenia jest uruchomienie tłoczni soków z możliwością pasteryzacji i butelkowania, produkcja konfitur, dżemów, oleju tłoczonego na zimno, kremowania miodów i ich mieszania, wypiek opłatków uzdrowiskowych, a także budowa kuchni przeznaczonej pod warsztaty dla najmłodszych: "Poznajemy izerskie smaki".
Takiej inwestycji w Świeradowie Zdroju jeszcze nie było. Gmina Świeradów-Zdrój udzieliła wsparcia projektowi w kwocie pomysłowi 750 tys. zł: 450 tys. na remont elewacji budynku i wykonanie wentylacji oraz 300 tys. pożyczki z budżetu gminy na prefinansowanie wydatków (ta kwota wróci do budżetu gminy z funduszu UE). Stowarzyszenie Spichlerz odpłatnie dzierżawi obiekt od gminy.
- Ten projekt, to szansa dla mieszkańców, wytwórców lokalnych przysmaków na własną produkcję. Tutaj każdy będzie mógł legalnie produkować i wprowadzić do sprzedaży swój kulinarny produkt lokalny. - informuje burmistrz Świeradowa, Ronald Marciniak.
Zobaczcie, na jakim etapie są prace remontowe!
Wyniki II tury wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?