JELENIA GÓRA Kulinarną elitę hoteli i restauracji będzie szkoliła jedyna w swoim rodzaju akademia smaku. - Będziemy dokształcać też tych, którzy już mają kwalifikacje kucharskie - zapowiada Janusz Stańczyk, jeden z organizatorów smacznego przedsięwzięcia.
Czy Jelenia Góra zostanie dolnośląską stolicą dobrej kuchni i wzorowej jakości usług hotelowo-gastronomicznych? Niewykluczone. Zadba o to Środkowoeuropejska Akademia Smaku, która czyni starania, by jak najszybciej zacząć szkolić kucharskie kadry. Gastronomia to dziś jedna z niewielu rozwijających się dziedziń. Na pewno nie zabraknie zainteresowania takim kierunkiem.
- Zaprosimy najlepszych polskich i europejskich kucharzy do włączenia się w proces dydaktyczny - mówi Janusz Stańczyk. W akademii będzie można opanować sztukę kulinarną na poziomie podstawowym, średnim i wyższym, czyli studiów zawodowych. W edukacji mistrzów patelni pomoże nie tylko Kolegium Karkonoskie.
- Okazało się, że jest możliwość stworzenia w Jeleniej Górze prawdziwej szkoły szwajcarskiej - usłyszeliśmy. Dzięki środkom Unii Europejskiej, Szwajcarzy będą szkolić w stolicy Karkonoszy kadrę hotelarzy oraz kelnerów. Nie jest wykluczone, że naukę będą pobierać tu także cudzoziemcy.
Środkowoeuropejska Akademia Smaku i szkoła hotelarzy nie będą konkurencją dla istniejących od lat w mieście placówek kształcących gastronomów i obsługę hoteli. Wręcz przeciwnie: wspomniane szkoły mają w przyszłości zjednoczyć swoje siły. Powstanie centrum kształcenia kucharzy, kelnerów i hotelarzy jedyne w swoim rodzaju. Jego absolwenci będą wykształceni na najlepszym poziomie.
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?