Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smardze, boczniaki i płomiennice. W dolnośląskich lasach pojawiły się już grzyby. Które są jadalne i gdzie je znaleźć? [LISTA]

Alina Gierak
Alina Gierak
Wiosenne grzybobranie czas zacząć. Na jakie grzyby natkniecie się w lasach na Dolnym Śląsku? >>
Wiosenne grzybobranie czas zacząć. Na jakie grzyby natkniecie się w lasach na Dolnym Śląsku? >>Wikipedia Cammons
Wiedzieliście, że wiosenny spacer można połączyć z grzybobraniem? W maju w dolnośląskich lasach i na łąkach pojawiają się wczesnowiosenne grzyby. Najsmaczniejsze z nich to smardze. Ale można zbierać także płomiennice zimowe, boczniaki ostrygowate i żagwie. Mają wiele wartości odżywczych, a w sosach czy zupach będą pyszne. Przeczytajcie poniżej, gdzie szukać wiosną grzybów. Kliknijcie w galerię, by je rozpoznać jadalne gatunki.

Wiosenne grzybobranie na Dolnym Śląsku

Na ogół na grzyby wybieramy się latem i jesienią. O wiosennych zbiorach mało kto słyszał, a szkoda. Grzyby, które w maju znajdziecie w karkonoskich i izerskich lasach, są smaczne i mają wiele wartości odżywczych. Nadają się do duszenia, marynowania i kiszenia. Są świetnymi dodatkami do zup i sosów. Wybierając się na wiosenny spacer, rozglądajcie się dookoła. Może wrócicie do domu z siatką pełną grzybów?

Zasada jest taka sama, jak przy zbieraniu latem lub jesienią. Do koszyka wędrują tylko te grzyby, które znamy i jesteśmy ich pewni - podkreśla Czesław Narkiewicz, mykolog z Muzeum Przyrodniczego w Jeleniej Górze.

Jakie grzyby zbierać wiosną?

Nie liczcie na wielkie zbiory. Potraktujcie wiosenne grzybobranie jako pożyteczny spacer po lesie. Trzeba się bowiem sporo nachodzić lub mieć upatrzone miejsca, aby w maju znaleźć grzyby. Jakich szukać i gdzie?

  • Smardze - wyrastają już na początku kwietnia. To jedne z najszlachetniejszych polskich grzybów. Są porównywane do trufli, bo mają wspaniały aromat z wyczuwalną nutą orzechów oraz kruchy i delikatny miąższ. Wystarczy jeden suszony smardz, by podbić smak niejednej potrawy. Uwaga Wszystkie gatunki smardzów występujące w Polsce, poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni, są objęte ochroną i wpisane do „Czerwonej listy roślin i grzybów Polski”. Z tego powodu nie wolno ich zbierać ze stanowisk naturalnych. Możecie natomiast zbierać smardze, które wyrosną u was na działce. Na smardze można wybrać się do lasów w Niemczech. Tam można je zbierać na własne potrzeby.
  • Gęśnica wiosenna (bedłka, majówka wiosenna) to bardzo smaczny pospolity grzyb jadalny. Rośnie od kwietnia do czerwca na łąkach, pastwiskach, brzegach lasów.
  • Płomiennica zimowa, enoki. Grzyby pojawiają się zwykle w grupach, rosnąc w kępach, na drewnie drzew liściastych, najczęściej na wierzbie, olszy, topoli czy buku. Miłośnicy kuchni azjatyckiej znają płomienice jako enoki. Hoduje się je w ciemności, żeby miały taką postać. Są bardzo cenione w kuchni azjatyckiej i uważane za grzyby o właściwościach leczniczych.
  • Czarka szkarłatna rośnie w lasach i zaroślach od grudnia do maja. Gatunki z tego rodzaju mają piękną czerwono-pomarańczową barwę. Wyrastają na rozkładających się gałęziach. Choć w większości atlasów czarki są opisane jako grzyby niejadalne, smakosze grzybów uważają, że zjadane na surowo przypominają smakiem rzodkiewkę. Czarki po sparzeniu gorącą wodą można dodawać do surówek. Wielu grzybiarzy je marynuje.
  • Piestrzenica kasztanowata(babie ucho lub murchel). Jeszcze całkiem niedawno uznawana była za bardzo smaczny i jadalny gatunek grzyba. Jednak ze względu na coraz częstsze zatrucia, jej spożywanie i sprzedaż suszonych piestrzenic została zabroniona. Piestrzenica kasztanowata ma bardzo ładny zapach. Grzyb jest mocno pomarszczony i ciemnobrązowy.
  • Pieczarka łąkowa smakuje i pachnie o wiele intensywniej, niż jej sklepowa odmiana. Gdzie szukać pieczarek wiosennych? Nie rosną w lasach. Najchętniej znajdziecie je w przydrożnych rowach, łąkach i na pastwiskach. Ich zbiorem cieszyć się można od maja do października.
  • Boczniak ostrygowaty. Idealnie sprawdza się w wegetariańskich flakach czy jako wege schabowy. W Polsce boczniak znany jest tylko dzięki uprawie (uprawia się go na drewnie, trocinach, słomie, i innych podłożach). W lesie praktycznie nie jest zbierany. Występują na drzewach, rosnąc gromadnie, dachówkowato, ułożone na podobieństwo kolonii ostryg (stąd nazwa).
  • Szyszkówka świerkowa. Maleńkie, bardzo smaczne grzybki wiosenne. Zbieranie szyszkówek jest mozolne. Trzony nie nadają się do jedzenia, bo są twarde i łykowate. Trzeba uważać, by szyszówki świerkowej nie pomylić z szyszówką gorzkawą.
  • Żagiew łuskowata. Szczególnie smaczne są młode owocniki. Rośnie głównie na żywych i obumierających pniach drzew liściastych w lasach, parkach, ogrodach i zaroślach oraz na przydrożnych drzewach.

Dlaczego warto jeść grzyby?

  • Grzyby usprawniają pracę układu nerwowego, bowiem są cennym źródłem choliny. Jest to składnik, który w bardzo znaczący sposób wspomaga działanie niemal wszystkich funkcji układu nerwowego.
  • Zawierają błonnik i są niskokaloryczne. Docenią to ci, którzy pragną zachować szczupłą sylwetkę.
  • Są wartościowym źródłem witamin z grupy B, ponadto w zależności od rodzaju zawierają także witaminy C, D, A oraz E.
  • Są źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia, miedzi oraz żelaza, selenu i cynku.

ZOBACZ TEŻ:

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na jeleniagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto