Spis treści
Dobry posiłek w szpitalu - na czym polega program?
Program jest odpowiedzią Ministerstwa Zdrowia na krytykę posiłków w szpitalach. Skarżą się na nie pacjenci i ich rodziny, publikując w mediach społecznościowych zdjęcia potraw. Widzimy na nich cieniutkie kromki chleba, plasterek wędliny i sera żółtego na śniadanie. Na obiad papka z ziemniaków i dwa kawałki mięsa w gulaszu. Z opisów wynikało, że dania są niesmaczne i nie można się nimi najeść.
Ministerstwo Zdrowia podjęło próbę zmiany tej sytuacji i uruchomiło we wrześniu program pilotażowy "Dobry posiłek w szpitalu". Placówki mogły się do niego same zgłaszać.
Na czym polega program "Dobry posiłek"?
W woj. dolnośląskim do programu przystąpiły 43 placówki. Szpitale otrzymują z NFZ dodatkową kwotę 25,62 zł za pacjenta na dobę. Pieniądze te są dodatkowymi środkami przeznaczonymi na wyżywienie W skali województwa dolnośląskiego przewidziano na ten cel 47 mln złotych.
W zamian szpitale są zobowiązane do udzielania porad żywieniowych pacjentom i edukacji z zakresu prawidłowego żywienia oraz zatrudnienia dietetyka. O rodzaju stosowanej diety, czasie jej trwania oraz zalecanych indywidualnych modyfikacjach decyduje lekarz. Wszystkie posiłki muszą być przygotowane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka - wyjaśnia Anna Szewczuk-Łebska, rzecznik prasowy Dolnośląskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ we Wrocławiu.
Jadłospis zawiera informacje o: rodzaju posiłku i składzie produktów, wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej (ilość białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, soli) w 100 g i porcji posiłku, sposobie obróbki oraz obecności alergenów .
Program pilotażowy potrwa do 30 czerwca 2024 roku.
Co na śniadanie, obiad i kolację w WSCKJ?
Jadłospis na cały tydzień znajdziecie na stronie placówki. Są tam także przykładowe zdjęcia posiłków. Co serwował wczoraj (19 stycznia 2024 roku) pacjentom szpital w Jeleniej Górze?
Jadłospis znajdziecieTUTAJ
Pacjenci dzielą się opiniami w internecie o posiłkach serwowanych w WCSKJ
Jest dużo lepiej, ale gdyby jeszcze estetyka podanych posiłków się poprawiła, bo jak gulasz jest podawany, to cała taca pływa
No i super aby tak dalej , zbilansowana dieta smaczna i czysto estetycznie podana.
To niezmiernie ważne. Leżąc 19 lat temu na porodówce, nie wspominam dobrze posiłków, szczególnie dla kobiet karmiących, osłabionych po porodach. Później jakby się poprawiło, ale na głowę biły inne szpitale w województwie. Oby nie trzeba było sprawdzać osobiście.
Czytaj też
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?