Tu możesz znaleźć najlepsze lodziarnie w Jeleniej Górze. Polecane miejsca we wrześniu 2023

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie na lody w Jeleniej Górze?
Gdzie na lody w Jeleniej Górze? Shaiith
Sprawdź, gdzie możesz znaleźć posiadające bogatą ofertę lodziarnie w Jeleniej Górze. Z całą pewnością wszyscy kojarzą je z latem. Chyba nikt nie wyobraża sobie gorącego, słonecznego dnia bez orzeźwiającego przysmaku, jakim są lody. Zajrzyj na chwilę do historii, by sprawdzić gdzie były ich początki. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Jeleniej Górze.

Jak powstały lody?

Już w starożytnych Chinach wspominano o deserach z mleka, owoców i lodu. Tym wymyślnym rarytasem mogli się delektować także wybrane osoby zamieszkujące starożytną Grecję i Rzym. Z powodu konieczności pozyskiwania lodu z wysokich gór były unikatowym posiłkiem w formie dzisiejszego sorbetu.

W epoce Renesansu włoski architekt i kucharz odkrył, że po włożeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym do naczynia z lodem i solą zmrozi się on. Pierwsza lodziarnia pod nazwą Cafe Procope powstała w 1686 roku we Francji.

W Polsce w latach dwudziestych ubiegłego wieku stało się modne chodzenie do cukierni i lodziarni. Lody nabyć można było również na ulicy ze specjalnych wózków. Podawano je w pucharkach, oferta zaś zawierała podstawowe smaki, czekoladowe i śmietankowe.

Po wojnie produkcja lodów rozwinęła się na szeroką skalę. Rzemieślnicy kręcili je w specjalnych maszynkach. Podawano je w waflach lub andrutach. Pojawiły się także te na patyku. Lodziarnie w Jeleniej Górze otwierano w centrum i przy najpopularniejszych ulicach. Lody dostać można było tylko latem, dlatego też był to deser, na który czekano cały rok i cieszył się on dużym zainteresowaniem w sezonie.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera

Współcześnie lody produkuje się z gotowych mieszanek w postaci proszku z dodatkiem wzmacniaczy smaku i konserwantów. Wciąż jednak można spotkać w Jeleniej Górze lodziarnie, w których podobnie, jak kiedyś wykonuje się produkt z najwyższą dbałością o jakość i stosuje tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Jeleniej Górze, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Dodaj firmę
Logo firmy Zakręcony Manufaktura Smaku
Jelenia Góra, Plac Ratuszowy 27/28
Autopromocja

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Jeleniej Górze

katalog firm

Rodzaje lodów dostępne w lodziarniach w Jeleniej Górze

Ten popularny deser cechuje duża różnorodność rodzajów. W czasie kiedy gości u nas lato w wielu miejscach możemy zobaczyć lodziarnie oferujące lody z automatu, włoskie oraz amerykańskie, czyli tzw. świderki. Oprócz tego są jeszcze lody gałkowe. Do tego ciekawym zmrożonym deserem okażą się sorbety robione z owoców i wody.

Lody włoskie robi się z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. A do tego możemy zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

Lody amerykańskie mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperaturę mrożenia niższą. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Z tego względu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

Lody wegańskie są inne niż pozostałe pod tym względem, że nie zawierają w swoim składzie mleka i śmietany. Są to zazwyczaj sorbety albo lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Mają podobne walory smakowe, jak te wykonane w sposób tradycyjny i na pewno są bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Jak prezentuje się kaloryczność lodów?

Sięgając po lody myślimy o tym czy mają dużo kalorii i czy nie zaszkodzą naszej figurze. W zależności od rodzaju lodów porcja 100 g zawiera w sobie około 200 kcl. Gałka lodów waniliowych dostarczy nam około 130 kcl. W porównaniu do innych deserów jest to niewielka ilość. Dlatego też możemy bez obaw zajadać się nimi w gorące letnie dni.

Zapewne najzdrowsze okażą się lody domowej roboty. W tym celu można wykorzystać świeże owoce, jogurt lub wodę oraz dodatki, np. orzechy. Dodanie mniejszej ilości cukru lub jego zamiennika spowoduje, że kaloryczność będzie jeszcze niższa.

Okazje

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na jeleniagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie