W Jeleniej Górze w dniach 20-22.04.2022r. odbyły się drugie warsztaty uczniów z Polski i Czech. Uczniowie "Handlówki" oraz ich koledzy z Střední škola hotelnictví, řemesel a gastronomie przez pierwsze dwa dni pracowali w Pracowni Kulinarnej przy ul. Grunwaldzkiej pod okiem kucharza - Pana Michała Matuszewskiego.
Przygotowywali fondant z białej czekolady, musu z białej czekolady i puree malinowego oraz mini serniczki z liofilizowanymi malinami. Po zakończeniu warsztatów w pracowni przy ul. Grunwaldzkiej, uczniowie zwiedzili Cukiernię Bristolka, gdzie poznali tajniki przygotowywania finezji czekoladowej. Odwiedzono również Muzeum Karkonoskie.
Następnego dnia odbyła się kolejna część warsztatów cukierniczych – powstało tiramisu, brownie i ciasteczka na bazie nutelli. Po obiedzie uczniowie mieli okazję wysłuchać wykładu Pani Magdaleny Otto – „Śniadania świata, turystyka kulinarna".
W ostatnim dniu pobytu grupy czeskiej w Jeleniej Górze, odbyła się gra terenowa na dziedzińcu folwarku Pałacu Łomnica, w której głównym zadaniem było odszukanie dawnego przepisu na regionalne danie. Młodzi kucharze zwiedzili również Krajobrazowy Park w Bukowcu i Park w Mysłakowicach, gdzie podziwiali szczęki wieloryba.
źródło KARR S.A. Jelenia Góra
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?