Przygotowując ekspozycję pracownicy i osoby zaprzyjaźnione, zbierają świeże owocniki grzybów z okolic Jeleniej Góry i Borów Dolnośląskich. Są to różne grzyby: jadalne, niejadalne, trujące, hubkowate i drobne workowce. Większość z nich nie jest przedmiotem zainteresowań zwykłego, przeciętnego grzybiarza. Celem wystawy jest przede wszystkim zaprezentowanie ogromnej różnorodności tej grupy organizmów. Zazwyczaj udaje się zebrać od 150 do 200 gatunków. Wszystkie one są segregowane i opatrzone etykietkami o ich przydatności kulinarnej. Ich opracowaniem zajmuje się botanik-mykolog Czesław Narkiewicz. Są to organizmy bardzo ciekawe, które wyróżniają się szczególnymi cechami jak: kształt, barwa, zapach i biologia.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?