Celem modernizacji i wyposażenia własnej kuchni szpitalnej, która została przeprowadzona dwa lata temu było podniesienie jakości żywienia pacjentów oraz obniżenie kosztów wyżywienia w porównaniu z usługami firm cateringowych. Teraz posiłki przygotowywane są na miejscu pod kontrolą dietetyków szpitala, skrócono też drogę posiłku z kuchni do pacjenta, wprowadzono tace termoizolacyjne i naczynia wielokrotnego użytku (do transportu na ul. Poznańską), które zastąpiły naczynia jednorazowe.
Tak karmi pacjentów kuchnia w szpitalu w Kaliszu
Szpital niedawno pochwalił się zdjęciami posiłków, które trafiają do pacjentów. Możemy zobaczyć na nich przykładowe potrawy, które serwowane były we wrześniu na śniadania, obiady i kolacje.
- Tak jest duża pozytywną zmiana a. Nie catering z łodzi jednak liczne petycje pomogły dla dobra nas pacjentów – napisał pod zdjęciami jeden z pacjentów.
- Tak... ćwiartka pomidora i trzy plasterki ogórka w sezonie pełnym warzyw to hit niewątpliwie.. I paróweczki 100% zdrowia – ironizowała inna z pacjentek.
- W październiku tez są pyszne, moja mama właśnie wyszła ze szpitala i była zadowolona – twierdzi córka pacjentki.
Czytaj więcej:
Zdrowa dieta ma wpływ na proces leczenia, o zawartości talerzy decydują w kaliskim szpitalu dietetycy kliniczni.
- Wydawanie posiłków to nie lada wyzwanie - każda taca jest dedykowana konkretnemu Pacjentowi i dopasowana według wskazań zdrowotnych, zgodnie z jedną z 33 dostępnych diet. Dlatego też na jednym oddziale, a nawet ba jednej sali, zawartość talerzy może być różna – informuje szpital.
ZOBACZ TAKŻE:
Polub nas na FB
Obserwuj nas także na Google News
Ukraina rozpocznie oficjalne rozmowy o przystąpieniu do UE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?