MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
9 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażenie uchodzi na niezdrowy sposób przygotowania posiłków...
fot. StockSnap/pixabay.com

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie na nieodpowiednim tłuszczu

Smażenie uchodzi na niezdrowy sposób przygotowania posiłków – powodem jest nie tyle dodatek tłuszczu (który można zredukować), co wysoka temperatura, do której podgrzewana jest zawartość patelni. Przy nieumiejętnym smażeniu znacznie przekracza ona 200 stopni Celsjusza, podczas gdy dla większości tłuszczów kulinarnych jest to tzw. punkt dymienia. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe ulegają wtedy przekształceniu do szkodliwych, rakotwórczych związków, tracąc przy tym swoje cenne składniki. Warto więc wybierać odpowiednio wytrzymałe tłuszcze – polecane są oliwa z oliwek, masło klarowane (a nie zwyczajne, które łatwo się pali), olej kokosowy i rafinowany olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia bądź z awokado.

Zobacz również

Naczelna Rada Lekarska zabrała głos w ważnej sprawie. Chodzi o wynagrodzenie lekarzy

Naczelna Rada Lekarska zabrała głos w ważnej sprawie. Chodzi o wynagrodzenie lekarzy

Dramatyczny pożar składowiska palet pod Wrocławiem. Ogień było widać z daleka

Dramatyczny pożar składowiska palet pod Wrocławiem. Ogień było widać z daleka

Polecamy

Nie dopuść do braku tych 2 witamin. Bez nich grozi ci wyniszczająca choroba

NOWE FAKTY
Nie dopuść do braku tych 2 witamin. Bez nich grozi ci wyniszczająca choroba

Najlepsze ogórki w curry z przepisu babci Janki. Co roku ustawia się po nie kolejka

Najlepsze ogórki w curry z przepisu babci Janki. Co roku ustawia się po nie kolejka

To on śpiewa „Take On Me”. Zobacz, jak teraz wygląda Morten Harket z zespołu A-ha

To on śpiewa „Take On Me”. Zobacz, jak teraz wygląda Morten Harket z zespołu A-ha