Już niebawem na stołach zagoszczą potrawy, których nie przygotowuje się na co dzien. Czas Wielkanocy, ze względu na porę roku, jaką jest wiosna, daje gospodyniom domowym wiele możliwości, by na stole - przy którym zasiądą najbliżsi - był wybór potraw godny najwybredniejszych gustów.
W ten wyjątkowy czas warto zadbać o podniebienia naszych gości
Zaczynając od słodkości, to na stole nie może zabraknąć baranka z delikatnego ciasta. Najczęściej przygotowuje się go z przepisu podobnego do babki piaskowej, bądź keksa. To symboliczny element, który wprowadza do naszego domu nutę tradycji. Baby wielkanocne, z ich puszystym wnętrzem i pięknie wypieczoną skórką, doskonale komponują się z klimatem świąt. Ich aromat rozchodzi się po całym domu, wypełniając go specyficzną, wiosenną energią. Jeśli ktoś jest wielbicielem maksymalnej słodyczy, to wśród potraw powinien znaleźć się tradycyjny mazurek.
Nie można też zapomnieć o białej kiełbasie, która jest kwintesencją smaków wielkanocnego stołu. Podana z chrzanem - najlepiej zrobionym samodzielnie - smakuje zawsze wybornie. Wśród potraw nie może też zabraknąć szynki. Tę gospodynie przygotowują na wiele sposobów - są wędzone, długo gotowane, pieczone - ale zawsze pełne aromatów. Warto pamiętać, że biały obrus na stole dodaje elegancji i podkreśla uroczysty charakter spotkania.
Oprócz wybornych potraw, odświętny wystrój domu i stołu, to kluczowe elementy, które tworzą niezapomnianą atmosferę świąt. Kwiaty w pastelowych kolorach, świeże zielone gałązki i delikatne dodatki wiosennych motywów sprawiają, że wnętrze mieszkania promieniuje świeżością i...świętami.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?