Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjna potrawka z kurczaka z warzywami w kremowym sosie. Zobacz przepis na domowe danie na obiad. Wykorzystaj w nim mięso z rosołu

Redakcja
Domowa potrawka z kurczaka to znakomite danie wykorzystujące mięso z rosołu.
Domowa potrawka z kurczaka to znakomite danie wykorzystujące mięso z rosołu. freepik.com/timolina/zdjęcie ilustracyjne
Domowa potrawka z kurczaka z warzywami to znakomity sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego po ugotowaniu rosołu. Dzięki temu można ocalić kurczaka przed zmarnowaniem, a także odświeżyć jego smak zatapiając w kremowym sosie beszamelowym lub na bazie śmietany. Poznajcie przepis na klasyczną potrawkę z warzywami.

W skrócie

Potrawka z kurczaka jak u babci była oszczędnym daniem, w którym można było wykazać się gospodarnym podejściem do gotowania. Do potrawki wykorzystywano pokrojone warzywa z rosołu lub ścierało na tarce o grubych oczkach świeże warzywa korzeniowe i dodawano pod koniec gotowania. Nasze babcie do sosu dodawały starty chrzan, albo posiekany koperek. W obu wersjach potrawka z kurczaka smakowała fenomenalnie.

Potrawka z kurczaka z warzywami – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g mięsa z kurczaka po ugotowaniu rosołu,
  • 300 ml rosołu,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 bulwy selera,
  • 1/2 kalarepki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 100 g masła,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 20 ml soku wyciśniętego ze świeżej cytryny,
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku lub natki pietruszki.

Opcjonalnie:

  • 5 pieczarek

Do smaku:

  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Jak zrobić potrawę z kurczaka z rosołu?

Przygotowanie:

  1. Mięso z rosołu należy rozdrobnić na mniejsze kawałki. Następnie 300 ml rosołu należy przecedzić przez sitko.
  2. Mięso z kurczaka należy umieścić w garnku, zalać wywarem, dodać 80 g masła, przykryć i zagotować.
  3. Warzywa należy obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po 15 minutach należy dodać je do warzyw.
  4. Jeśli chcecie wzbogacić danie o pieczarki, to trzeba je umyć, obrać, pokroić na plastry i przesmażyć przez chwilę na łyżce masła.
  5. Po tym czasie można dodać je do potrawki z kurczaka.
  6. Potrawkę z kurczaka trzeba gotować przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
  7. Resztę masła należy przesmażyć z mąką pszenną i rozprowadzić wywarem z kurczaka.
  8. Powstały sos do potrawki z kurczaka, trzeba doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Powstały sos można połączyć z podgotowanym kurczakiem z warzywami.
  9. Na koniec trzeba posypać danie posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

Sposób podania potrawki z kurczaka

Domową potrawkę z kurczaka można podawać z purée ziemniaczanym, ryżem ugotowanym na sypko, szerokim makaronem typu tagliatelle lub kaszką krakowską zacieraną jajkiem. Pyszna potrawka z kurczaka może być też wzbogacona o dodatek różyczek kalafiora, startą cukinię lub białą rzodkiew. W ten sposób można przyrządzić potrawkę z ugotowanego wcześniej indyka, królika lub kury.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjna potrawka z kurczaka z warzywami w kremowym sosie. Zobacz przepis na domowe danie na obiad. Wykorzystaj w nim mięso z rosołu - Strona Kuchni

Wróć na jeleniagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto